Gemeente Voorst remembers Cannonshot

 

In het weekend van 11 en 12 april herdenkt Voorst de voor de bevrijding zo belangrijke Operation Cannonshot. Operation Cannonshot was de codenaam die de Canadezen gaven aan de oversteek van de IJssel van Gorssel naar Wilp. 

Het slagen van deze oversteek betekende het begin van de bevrijding van de Veluwe en West-Nederland. In dit weekend wordt ook de nieuwe fietsroute over de oorlog en bevrijding gelanceerd waarmee je letterlijk in de voetsporen van de Canadezen treed.

11 april 2020
Op zaterdag staat het vieren van de vrijheid door exposities van militaire voertuigen met films en documentaires centraal. Gedurende het weekend zal er op het evenemententerrein van Recreatiegebied Bussloo, middenin de stedendriehoek Apeldoorn-Deventer-Zutphen, een kampterrein ingericht worden met historische militaire voertuigen. De eigenaren van de voertuigen kunnen de bezoekers alles vertellen over de voertuigen, hun bivak en displays. Ook zullen verschillende organisaties, zoals de Oudheidkundige Kring Voorst, de bezoekers mee terug in de tijd nemen door presentaties en lezingen te geven over de oorlog en de bevrijding. Onder het genot van een hapje of drankje kan je naar echt filmmateriaal van de oversteek kijken. Het hoogtepunt van de dag is toeschouwer zijn tijdens het te water gaan van de amfibievoertuigen in de recreatieplas.

Zondag 12 april

Op zondag 12 april 2020, eerste paasdag, wordt de oversteek van de IJssel herdacht en herbeleeft. Op de plek waar de Canadezen 75 jaar geleden de oversteek waagden voor de bevrijding van de Veluwe, zal opnieuw een oversteek plaatsvinden. Dit keer in een land met vrede en vrijheid, waar de geweerkogels en granaten je niet om je oren vliegen. Amfibievoertuigen zullen vanaf Gorssel oversteken en weer aan land komen in Wilp, nabij de oorspronkelijke landingsplaats. Daar zal een herdenkingsceremonie plaatsvinden met militaire voertuigen en de pipes and drums. Samen met WOII voertuigen die vanuit Bussloo naar deze plaats rijden wordt een bevrijdingsroute gereden door de dorpen Wilp, Posterenk, Twello, Terwolde en Teuge op verschillende plaatsen voorafgegaan door de Pipes and Drums.