‘Overheid had binnensport veel eerder ruimte moeten bieden in belang van volksgezondheid’

Door Rudi Hofman

Voor sportondernemers in de gemeente Voorst breken betere tijden aan. Binnensporten is vanaf vandaag onder voorwaarden weer mogelijk. Tenzij de coronacijfers de afgelopen dagen heel rare sprongen hebben gemaakt, maar dit ligt niet in de lijn der verwachting.

Aan de (beperkte) heropening van hun accommodaties houden de betrokken ondernemers een dubbel gevoel over. De overheid had hiertoe in hun ogen al veel eerder moeten en kunnen besluiten. Ten eerste omdat coronaproof binnensporten prima mogelijk is en ten tweede omdat het juist nu extra belangrijk is om voldoende te bewegen. Dit bevordert de fysieke en mentale gesteldheid en de weerstand.

Remy Den Bleijker is eigenaar en manager van Anytime Fitness in Twello. Door corona heeft hij een ‘gekke tijd’ achter de rug. Tijdens het interview - dat vrijdag plaatshad - houdt Remy nog een slag om de arm: “Hoogstwaarschijnlijk mogen we vanaf woensdag weer met dertig mensen binnen aan de slag.”

Gemak 
In zijn sportschool staan sfeer en persoonlijkheid centraal. Remy: “Mensen moeten hier in een warm bad terechtkomen. Professionaliteit is ook een belangrijke pijler en verder is alles ingesteld op gemak. Het is een 24/7-concept. Mensen kunnen normaal gesproken op elk moment van de dag onbeperkt sporten.” Groepslessen (virtueel en live), personal training, massages en adviezen op het gebied van bewegen en voeding zijn eveneens onderdeel van het totaalpakket.

Vóór corona had Anytime Fitness volgens Remy een heel gezond ledenbestand. Door de lockdowns is hij ruim veertig procent van zijn leden kwijtgeraakt, maar hij is dankbaar voor iedereen die zijn fitnessclub trouw is gebleven en financieel heeft gesteund.

Vierkante meters 
Met maximaal dertig sporters op de vloer kan Remy redelijk uit de voeten. Toch vindt hij het vreemd dat de overheid niet, zoals bij winkels, naar het beschikbare aantal vierkante meters kijkt. “Neem Basic Fit. Dat is een gigantische club waar je met gemak met honderd mensen veilig en op voldoende afstand kunt sporten. Wij sportondernemers moeten de mensen faciliteren zodat zij de ruimte krijgen de maatregelen op te volgen. Ik begrijp er helemaal niets van dat de sport niet als essentieel is aangemerkt en dat er niet veel eerder ruimte voor geschapen is. Ongelooflijk!”

Vincent van der Velden heeft sinds drie jaar zijn eigen judoschool: Judo Academy Stedendriehoek. Hij werkt in gymzalen in Klarenbeek, Apeldoorn, Twello en Voorst en heeft om en nabij de honderdvijftig leden. Sinds medio december heeft hij alleen buitenlessen mogen verzorgen. Voor hem geldt ook dat hij als het goed is vanaf 19 mei weer naar binnen mag.

Invulling lessen 
De laatste binnenles gaf Vincent medio december. “Ik heb daarna alle lessen buiten laten doorgaan. Met kinderen onder de twaalf jaar deed ik allerlei spelletjes zoals tikkertje, verstoppertje en estafette. Daarnaast kwamen een beetje conditie en judovormpjes aan bod. Bij de kinderen boven de twaalf en bij volwassenen heb ik alleen kracht- en conditietraining gedaan. Wel heb ik ook buiten judolessen op speciale puzzelmatjes gegeven na de eerste lockdown zodat alle kinderen en volwassenen bij mooi en droog weer konden doen waarom ze lid bij ons zijn.”

De toegenomen interesse in kracht- en conditietrainingen is voor Vincent reden om daarvoor blijvend meer ruimte te creëren binnen zijn lesaanbod. Voor de judolessen gaat hij weer naar binnen, maar voor de uurtjes kracht- en conditietraining prefereert hij de buitenlucht.

Judo op school 
Net als Remy begrijpt ook Vincent niets van het coronabeleid ten aanzien van sportscholen: “Het is heel bizar. Vreemd en apart is dat ik sinds januari op basisscholen wél judo met judopakken en matten mocht geven, omdat die als onderdeel van het lesprogramma worden gezien.”

Lugo Schoonman is manager van Zwembad De Schaeck in Twello. Hij gaat ervan uit dat banenzwemmen (binnen en buiten) op reservering en schoolzwemmen vanaf 19 mei weer mogelijk zijn en ook dat verenigingen kunnen terugkeren. De horeca van het bad ligt sinds 30 september stil. Nu de terrassen worden vrijgegeven, kan deze afdeling weer gaan draaien.

De zwemlessen zijn per 16 maart hervat. “Dat gaat erg goed. Wij zitten nu op duizend à dertienhonderd zwembeurten per week en draaien ook extra lessen in het weekend. Daar is veel belangstelling voor. Veel ouders streven ernaar hun kinderen voor de zomervakantie zwemveilig te hebben”, zegt Lugo.

Wachtlijst 
Voor de lessen bestaat voor de populaire tijdstippen een enorme wachtlijst. Lugo: “De wachttijd voor deze chocolade-uren kan oplopen tot negen à tien maanden.” Doordeweeks is de periode tussen half vier en half zes het meest gewild en op zaterdag de ochtend. “We hebben een heel grote baby- en peutergroep en die kinderen stromen massaal door naar de zwemles.”

Het ‘warmste bad van de regio’ mag de baby- en peuterlessen net als andere groepslessen nog niet opstarten. Voor recreatief zwemmen en gezinszwemmen staat het licht voorlopig evenmin op groen. Lugo moet zich hier tandenknarsend bij neerleggen.

De zwembadmanager benadrukt dat zijn organisatie staat voor gezondheid en veiligheid. “Ik begrijp dat de overheid keuzes moet maken, maar vind het jammer dat zij ons niet heeft gebruikt om de gezondheid en het fysieke herstel van mensen te bevorderen.” Lugo denkt dat de overheid inmiddels wel is doordrongen van het belang van bewegen en gezondheid. Dit biedt volgens hem voor de toekomst zeker kansen voor de sportsector.

Pak de regie 
Sportschoolhouder Remy roept tot slot iedereen op in deze pandemie aan de slag te gaan met actief bewegen en werk te maken van een gezonde(re) leefstijl. “Dit gedeelte heb je zelf in de hand, pak hierover dan ook de regie.”