Molen De Zwaan


Deze achtkantige bovenkruiende stellingmolen met een houten, rietgedekte romp op een gemetselde voet is oorspronkelijk als pelmolen in 1740 in Uithuizen (Groningen) gebouwd.

In 1904 werd de molen in onderdelen per schip naar Voorst getransporteerd en achter de toenmalige stoommaalderij aan de Enkweg weer opgebouwd. Deze maalderij maalde wel een gelijkmatig meel, maar was duur in gebruik (hoge brandstofkosten) en vereiste veel vakkennis. Na restauratie in 1967 kreeg de molen bij de heropening de huidige naam. Naamgeefster van de is Zwaantje, de dochter van de toenmalige molenaar Hendrik van Mulligen. In de jaren ’80 werd het echter niet meer rendabel om met de molen veevoeder te blijven malen. Dankzij stichting De Zwaan, die het onderhoud en beheer van de molen sindsdien op zich nam, is de molen nog steeds in goede staat en draaiende te bewonderen. 
De hele molen kan vrij worden bezichtigd. Ook staat de molenaar graag voor je klaar voor een rondleiding of om je van alles over de molen toe te lichten.
Vanwege de RIVM-regels mogen er twee bezoekers per keer binnen zijn.

Contact

Adres:
De Zwaan
Enkweg 44
7383 CX Voorst
Plan je route

Locatie