IJsselvallei

Beleef de variatie in natuur en landschappen!

Door haar unieke ligging tussen de Veluwe en de IJssel is Voorst een gemeente met een grote variatie in natuur en landschappen. Snuif de pure plattelandsgeur op in de polder van Nijbroek, een van de oudste van ons land. Spot de weidevogels in het uiterwaardenlandschap. Wandel over de Voorsterklei of verken het Appense Veld met de prehistorische grafheuvels en oeroude dijk. Verwonder je over de heldere beken, sprengen en kolken bij Klarenbeek. En strijk even neer in museumcafé de Kribbe, dat de verhalen van het oude boerenland vertelt. Zoveel afwisselende landschappen in één gemeente zag je nog nooit!

De IJssel

De IJsselvallei heeft haar naam uiteraard te danken aan de rivier De IJssel. De IJssel is namelijk de slagader van het hele gebied. De IJssel is een aftakking van de Nederlandse rivier De Rijn en stroomt vanaf Westervoort tot Kampen waar hij uitmond in het Ketelmeer. Dankzij de IJssel is de IJsselvallei een groen gebied waar je kan genieten van de natuur. Hier kan de natuur haar gang gaan. Is er veel water, dan overstromen de uiterwaarden. Is er weinig water, dan drogen deze uit. Deze dynamische natuur ervaar je overal in de IJsselvallei. Ben je benieuwd naar de eeuwenoude geschiedenis van de IJssel en dit gebied, lees hieronder dan snel verder.

Ontdek de eeuwenoude IJssel

Uniek landschap

De IJssel speelt een belangrijke rol voor de IJsselvallei. Er kan met recht gezegd worden dat de IJssel de slagader is van het gebied. Toch is de IJsselvallei meer dan alleen deze prachtige rivier. Dankzij deze dynamische rivier is de IJsselvallei rijk aan unieke flora en fauna. Zo vind je in de IJsselvallei prachtige kolken, beken en sprengen. Vogelspotters kunnen hun hart ophalen hier. Als je goed kijk zie je misschien wel een grutto! Deze unieke vogels leven namelijk graag in dit gebied. Tip: neem dus je verrekijker mee tijdens je weekendje weg in de IJsselvallei

Lees meer over flora en fauna