Open monumentendag

De Open Monumentendag vindt dit jaar plaats op zaterdag 11 september, van 10.00 uur tot 17.00 uur. Net als vorig jaar zal ook dit jaar het programma eenvoudiger en kleiner zijn dan bij de reguliere Open Monumentendagen, vanwege de coronacrisis. Desondanks hoopt het comité Open Monumentendag Voorst je toch een leuk en gevarieerd aanbod aan opengestelde monumenten en activiteiten aan te bieden. Bekijk op deze pagina alle activiteiten en de opengestelde monumenten.

Mi casa es su casa

Thema 
Het landelijke thema van dit jaar is: ‘Mijn monument is jouw monument’. Het is een knipoog naar het bekende gezegde ‘mi casa es su casa’ (mijn huis is jouw huis). Ons Nederlandse erfgoed is van ons allemaal én voor ons allemaal. Het thema is een compliment aan alle monumenteigenaren die gastvrij de deuren van hun monument open zetten voor bezoekers.

Rolstoeltoegankelijkheid 
Dit jaar zijn bijna alle opengestelde monumenten en activiteiten met een rolstoel, rollator of scootmobiel te bezoeken. Slechts enkele gebouwen zijn niet rolstoeltoegankelijk, deze gebouwen kunnen wel digitaal van binnen bekeken worden met 360 graden foto’s.

Naar de digitale tours

Activiteiten op Open Monumentendag

Bij veel monumenten is een leuke activiteit, zoals een concert of een rondleiding. De Molukse Bethelkerk viert feestelijk haar 50-jarig jubileum. Verder is er een fietsroute gemaakt langs de opengestelde monumenten in Twello en Wilp. Deze route kan ook met de duofiets gefietst worden. Ook is er een korte wandeling langs de opengestelde monumenten in Twello. Iedereen kan mee wandelen. Aan het einde van deze wandeling is er een gezellige afsluiting met een hapje en een drankje.

Lees hier meer

Fietsroutes

Stap onderweg af bij verschillende opengestelde monumenten die je op deze 2 speciaal voor Open Monumentendag uitgezette routes tegenkomt. Beide routes hebben als start- en eindpunt de bibliotheek aan het Marktplein in Twello. Waar je, als je met je fietsen achterop de auto komt, je auto gratis parkeert.
De Vo(o)rstelijke erfgoedroute van ongeveer 28 km, voor de duofiets in te korten tot 15 km, gaat via Wilp, Bussloo en Klarenbeek naar het zuidelijke deel van de gemeente. 
Met de Landelijke erfgoedroute van 19 km kies je je verschillende afstapmomenten in het noordelijke deel van de gemeente. Ook deze route begint en eindigt op het Marktplein in Twello en via o.a. de Bandijk, Terwolde en het buitengebied Van Terwolde kom je weer terug in Twello.

De op 11 september opengestelde monumenten zijn te herkennen aan de Open Monumentendag vlag.

Fietsroutes langs monumenten - Leer de monumenten en de omgeving kennen per fiets

Naast de dit jaar opengestelde monumenten zijn er echter nog zoveel meer mooie monumenten in de gemeente! Een groot aantal hiervan is in de afgelopen jaren in één van de onderstaande routes opgenomen. Print de route of download de gpx en stap op je fiets! Ben je nog niet uitgefietst met 1 route? Dan is het ook mogelijk om de routes te combineren. Veel fietsplezier!

Opengestelde monumenten - Breng een bezoek aan één van deze monumenten en leer de geschiedenis kennen