Open monumentendag

Op zaterdag 10 september is het Open Monumentendag: het grootste culturele evenement van Nederland. Op deze dag wordt ook het cultureel erfgoed van de gemeente Voorst in het zonnetje gezet. Tussen 10.00 uur en 17.00 uur zijn de deelnemende monumenten opengesteld voor publiek. Ook vinden er allerlei activiteiten en demonstraties plaats, is er ruimte voor ontmoeting met een hapje en drankje en zijn fietsroutes beschikbaar.

Duurzaamheid

Het landelijke thema van dit jaar is: duurzaamheid duurt het langst. Monumenten zijn in de basis al duurzaam. Ze bestaan al decennia, of zelfs eeuwenlang, en nog steeds worden ze gebruikt. Maar hoe zorg je ervoor dat een monument met de tijd meegaat en toekomstbestendig wordt zonder verlies van de bijzondere cultuurhistorische waarde? Open Monumentendag biedt de unieke kans om te ontdekken hoe het cultureel erfgoed in de gemeente Voorst volop bezig is met verduurzaming.   

Activiteiten op Open Monumentendag

Bij veel monumenten is een leuke activiteit, zoals een concert of een rondleiding.  Verder is er een fietsroute gemaakt langs de opengestelde monumenten in Twello en Wilp. 

Lees hier meer

Fietsroutes

Stap onderweg af bij verschillende opengestelde monumenten die je op deze 2 speciaal voor Open Monumentendag uitgezette routes tegenkomt. Beide routes hebben als start- en eindpunt Natuurerf de Ziele, aan De Ziele 4 in Twello. Route Zuid van ongeveer 35 km gaat via Wilp, Bussloo, Voorst en Klarenbeek door het zuidelijke deel van de gemeente. 
Route Noord van 33 km kies je je verschillende afstapmomenten in het noordelijke deel van de gemeente. Ook deze route begint en op De Ziele 4 in Twello en via Twello, Nijbroek en Terwolde en de Bandijk kom je weer terug in Twello.

De op 10 september opengestelde monumenten zijn te herkennen aan de Open Monumentendag vlag.

Fietsroutes langs monumenten - Leer de monumenten en de omgeving kennen per fiets

Naast de dit jaar opengestelde monumenten zijn er echter nog zoveel meer mooie monumenten in de gemeente! Een groot aantal hiervan is in de afgelopen jaren in één van de onderstaande routes opgenomen. Print de route of download de gpx en stap op je fiets! Ben je nog niet uitgefietst met 1 route? Dan is het ook mogelijk om de routes te combineren. Veel fietsplezier!