Live stream Publiekslezing Volkssterrenwacht Bussloo

Aangezien de publieke ruimte is gesloten, biedt de sterrenwacht de vrijdagavond publiekslezingen aan via een live stream.

Voor de komende weken staan de volgende Live streams gepland:

23 april:Ruimtestations. In april 1971 werd het allereerste ruimtestation gelanceerd: de Russische Salyut 1. Sindsdien hebben ruimtestations een enorme impuls gegeven aan wetenschappelijk onderzoek vanuit een baan om de aarde en langdurig verblijf van mensen in de ruimte. Alex Scholten laat zien hoe ruimtestations zich hebben ontwikkeld en hoe het is om te leven en werken aan boord van het internationale ruimtestation ISS.

30 april: Een eeuw Kees de Jager gast livestream door prof.dr. Henny La…

Lees verder

Voor de komende weken staan de volgende Live streams gepland:

23 april:Ruimtestations. In april 1971 werd het allereerste ruimtestation gelanceerd: de Russische Salyut 1. Sindsdien hebben ruimtestations een enorme impuls gegeven aan wetenschappelijk onderzoek vanuit een baan om de aarde en langdurig verblijf van mensen in de ruimte. Alex Scholten laat zien hoe ruimtestations zich hebben ontwikkeld en hoe het is om te leven en werken aan boord van het internationale ruimtestation ISS.

30 april: Een eeuw Kees de Jager gast livestream door prof.dr. Henny Lamers. Professor Kees de Jager heeft sinds de jaren vijftig een zeer belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het zonne-onderzoek vanuit de Universiteit van Utrecht. Daarnaast stond hij aan de basis van tal van nationale en internationale initiatieven op het gebied van ruimte-onderzoek. Bij leven en welzijn viert Kees de Jager op 29 april zijn 100ste verjaardag. Ter gelegenheid hiervan geeft zijn vakgenoot prof. dr. Henny Lamers een terugblik op het leven van Kees de Jager en daarmee de ontwikkeling van de sterrenkunde in de afgelopen 75 jaar.

7 mei: Van zilverplaat tot digitaal. Eelko Gielis is een actief astrofotograaf en gebruikt daarvoor de huidige digitale technieken voor het maken van de fraaiste foto’s van maan en sterren. Het is pas echter recent dat deze digitale techniek voor amateurs toegankelijk is. Ooit begon het met langbelichte opnamen op zilverplaten en vele amateurs hebben tientallen jaren geleden nog gestoeid met rolfilms in een ‘donkere kamer’. Een presentatie over de geschiedenis van de astrofotografie.

14 mei: James Webb Space Telescope. Dankzij de fraaie opnamen gemaakt door de Hubble-ruimtetelescoop maakte het grote publiek kennis met de wonderen van het heelal. De HST is inmiddels al 30 jaar in gebruik en een opvolger staat eindelijk in de startblokken: de James Webb Space Telescope. Waarin verschilt de JWST met de HST en wat kunnen we van deze nieuwe ruimtetelescoop verwachten? Jaap van ’t Leven blikt vooruit.

21 mei Komeetontdekkingen door de eeuwen heen. Jaarlijks worden enkele tientallen nieuwe, meestal zeer zwakke, kometen ontdekt. Een enkeling wordt zichtbaar voor een amateur of voor het brede publiek. Alex Scholten legt uit hoe kometen door de eeuwen heen zijn ontdekt en waarom veel kometen tegenwoordig namen hebben als PanSTARRS of ATLAS in plaats van de namen van (amateur-)astronomen zoals Halley, Bennett, Kohoutek of Hale-Bopp.

28 mei: De planeet Mercurius. De planeet Mercurius draait zijn rondje nabij de zon en is daardoor één van de onbekendste planeten van ons zonnestelsel. Alex Scholten laat zien wat we er inmiddels dankzij de ruimtevaart van weten en welke verrassingen dit heeft opgeleverd. Ook blikt hij vooruit op de missie van de Europees/Japanse ruimtesonde BeppiColombo die onderweg is naar deze kleine planeet.

4 juni: Zonsverduisteringen. Bij helder weer kan op donderdag 10 juni tussen 11.20 en 13.30 uur een gedeeltelijke zonsverduistering worden waargenomen. Jaap van ’t Leven legt uit hoe een zonsverduistering wordt veroorzaakt en geeft tips en trucs om deze verduistering te kunnen waarnemen of fotograferen. Uiteraard met talloze fraaie opnamen van eerdere gedeeltelijke en totale zonsverduisteringen.

11 juni: Artemis: terug naar de maan. NASA heeft de ambitie om binnen enkele jaren weer een bemande vlucht te kunnen maken naar de maan. Nadat in 1972 de laatste Apollo-astronaut het maanoppervlak verliet zijn er geen bemande maanvluchten meer geweest. Waarom willen we eigenlijk terug en hoe ziet dit nieuwe maanprogramma Artemis er uit? Alex Scholten kijkt vooruit naar deze nieuwe fase in de bemande ruimtevaart.

18 juni: Raketmotoren. Al aan het begin van de 20ste eeuw werd geëxperimenteerd met raketmotoren om de droom van ‘ruimtereizen’ mogelijk te maken. Joris Robijn laat zien dat er heel wat techniek voor nodig is om de zwaartekracht te overwinnen en dat de ontwikkeling van raketmotoren niet altijd even vlekkeloos is verlopen. Hoe werken deze motoren en wat is het verschil tussen de motor van de V2-raket en de moderne motoren van het SpaceX Starship?

Wil je weten welke onderwerpen er nog meer gepland staan? Kijk dan op de website van de Volkssterrenwacht Bussloo.

Kom niet naar de sterrenwacht. Die is en blijft voorlopig gesloten voor publiek in verband met het Covid-19 virus.De opnames voor de live streams worden op een andere locatie opgenomen. Kijken met de telescopen is dus ook niet mogelijk. Je kan thuis de lezingen volgen op de computer, laptop, tablet of telefoon.

Een uniek moment voor de bezoekers van de sterrenwacht, maar ook voor alle andere geïnteresseerden in Nederland. De live stream is voor iedereen gratis te bekijken.

Lees minder

Openingstijden

  • elke vrijdag t/m 26 juni 2021om 20.00 uur

Locatie