Herdenken & Vieren

In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland is bevrijd. Dit laten wij in de gemeente Voorst niet zo maar voorbij gaan. Op deze themapagina lees je meer over de herdenkingsactiviteiten, ontmoet je Bertje met zijn buffalo en lees je indrukwekkende verhalen over de oorlogsjaren en de bevrijding van de gemeente Voorst.

75 + 1 jaar vrijheid

Het jaar 2020 zou in het teken staan van het herdenken en vieren van 75 jaar vrijheid. Helaas is dit door het coronavirus anders gelopen dan iedereen had gedacht. Er is door veel partijen hard gewerkt om er een onvergetelijk herdenkingsjaar van te maken. Veel van deze activiteiten zijn verplaatst naar volgend jaar, zodat wij dan, in alle (bewegings) vrijheid, gezamenlijk onze vrijheid kunnen vieren.

Voorst Herdenkt 75 + 1 jaar vrijheid!

 

Koninklijk feest!

Op 2 augustus 2021 is het 75 + 1 jaar geleden dat de prinsesjes in 1945 na hun verblijf in Canada tijdens de Tweede Wereldoorlog op Vliegveld Teuge landden. Het koninklijk gezin was weer compleet! Voor prinses Margriet waren haar voetstapjes op Teuge haar eerste voetstapjes op Nederlands grondgebied. Dit was een reden voor een groot feest. 
Op 1 augustus 2021 wordt voor de eerste keer deze officiële terugkeer van de Oranje-prinsessen gevierd met een bijzonder televisieprogramma vanaf vliegveld Teuge.

Lees verder

Bertje en de Buffalo's

Deze interactieve fietsroute neemt je 75 jaar mee terug in de tijd. Bertje is een jongen van 10 jaar. Hij vindt op de zolder van zijn oma een magische bril. Als hij hem opzet, ziet hij door de bril de wereld van april 1945. Fiets jij mee met Bertje en herbeleef jij met hem de dagen rond de bevrijdingsoperatie Cannonshot?

Beleef mee!

Voorster Bevrijdingsverhaal

De bevrijding van de gemeente Voorst begon met de belangrijke Operatie Cannonshot. Dit is de codenaam voor het oversteken van de IJssel door de Canadezen bij Wilp. Het slagen van deze operatie betekende niet alleen het begin van de bevrijding van de gemeente Voorst, maar ook het begin van de bevrijding van de Veluwe en daarmee West-Nederland!

Lees meer

75 jaar Bevrijding Posterenk

Verhalen van Posterenkers gebundeld in 1 boekje

Sinds 2015 heeft de werkgroep Bevrijding Posterenk vele verhalen en foto’s ontvangen van (oud) Posterenkers. De werkgroep en studenten van Hogeschool Windesheim hebben nu deze foto’s en verhalen samengebundeld in een prachtig herinneringsboekje “75 jaar Bevrijding Posterenk”.

In dit herinneringsboekje lees je ook de biografieën van de zes Canadese soldaten die in Posterenk zijn gesneuveld. 

Waar verkrijgbaar

Meer oorlogsverhalen?

Oorlog en vrede in de gemeente Voorst

Ter gelegenheid van 75 jaar Vrijheid heeft de Oudheidkundige Kring Voorst een extra KRONIEK samengesteld met de titel ‘Oorlog en vrede in de gemeente Voorst’. In dit boekje wordt in 120 bladzijden de oorlog en het verzet en de bevrijding van de gemeente Voorst door de Canadezen verteld. Daarnaast lees je ook verhalen van inwoners van de gemeente Voorst die schrijven hoe zij de oorlog en vooral de bevrijding hebben beleefd. Prachtige verhalen met mooie beelden.

Waar verkrijgbaar