Geworteld in Wilpse klei

Lidy Klein Holkenborg en fotograaf Evert van de Worp maakten samen met bewoners een boek over de Wilpse Klei

 


Het IJssellandschap is er op zijn mooist en een groeiende stroom fietsers en wandelaars geniet ervan. Vanuit het hele land komen hier nog steeds mensen de bevrijding van de tweede wereldoorlog herdenken. Wat hield deze gemeenschap de afgelopen eeuw bezig? Hoe redden de bewoners zich als de IJssel hun leefgebied overstroomt? Hoe komen de bewoners tegenwoordig aan de kost? Voor welke uitdagingen staat dit bedrijvig volkje? Dit boek schetst er een beeld van.

Oude wijsheid en nieuw elán. 
Leven en laten leven. De Wilpse Klei houdt vrijheid hoog in het vaandel. 
Ook de afgelopen eeuw maakten zelfredzame families eigen keuzes als veranderde omstandigheden daar om vroegen. De ingewikkelde vraagstukken anno 2020 zoals biodiversiteit, bodemkwaliteit en klimaatveranderingen dagen agrarische ondernemers uit om zich opnieuw te buigen over hun koers. Vooralsnog heerst vertrouwen: de toekomst van de Wilpse Klei wortelt in vruchtbare grond en oude wijsheid.

Elkaar opnieuw zien en lezen: dat is het idee! 
Zoals steden en dorpen is de Wilpse Klei als gemeenschap in verandering. Oude tradities verdwijnen want ze zijn nu niet meer nodig. Het vertrouwde naoberschap krijgt een andere invulling. Buurt maken en trouwfeesten verdwijnen naar de achtergrond. Social media en digitalisering maken dat ouderen en jongeren elkaar soms nauwelijks kunnen bijhouden. Nieuwkomers leven het liefst in hun eigen cocon. Hoe goed kennen mensen op het platteland hun buren nog? Toch hebben nieuw en oud elkaar nodig en zij hebben elkaar veel te bieden.

 

Meer over de makers

 


Lidy Klein Holkenborg (1950) 
Pittig belegen. Met een boeiend werkverleden nog volop actief in de samenleving. Haar motto: ‘Omzien naar al wat leeft en leven geeft. Elkaar tot gids zijn.’ Dertig jaar geworteld in Wilpse klei. Een warm hart voor platteland, landschap, natuur en cultureel erfgoed. Een boek maken over haar fascinatie? Haar moeder deed dat óók, dus hoe kan het ook anders!

Evert van de Worp (1967) 
Allround en ervaren fotograaf met een grote passie voor zijn vak. Hoe kan het ook anders! Met een vader die niets anders deed dan fotograferen, is Evert al vroeg besmet met het virus. Zijn geheim? “Niet klagen over de omstandigheden, maar ze benutten! Een ontspannen sfeer creëren en er samen met mensen iets moois van maken.”

Vereniging Ruimte voor de Wilpse Klei 
De vereniging is opgericht in 2005 en behartigt in het kader van het overheidsbeleid ’Ruimte voor de Rivier’ belangen van de bewoners en ondernemers in het IJssel uiterwaardengebied van de gemeente Voorst vanaf gemaal De Middelbeek en het aangrenzende Deventer gebied van de Stads-en Bolwerksweiden. De vereniging exploiteert een amfibievoertuig dat gebruikt kan worden bij overstroming van het werkgebied en geeft voorlichting en advies aan bewoners en ondernemers over de impact van overstromingen en de (voorzorgs-) maatregelen die dan genomen moeten worden.

Meer weten?
Proef hier alvast een beetje van Geworteld in Wilpse klei.

De smaak te pakken gekregen? 
Het boek kost € 25,00 en is te bestellen bij de vereniging Ruimte voor de Wilpse Klei.
Stuur een mail met je contactgegevens naar wilpseklei2021@gmail.com 
Vanaf 1 april is het boek ook te koop in boekwinkels van Twello, Deventer, Gorssel en Lochem.