Cultuurhistorie

Voorst is een fascinerende  plek om te wonen, werken en recreëren.  Als gemeente is Voorst  nog maar 200 jaar jong. Bodemvondsten zijn getuigen van eerste bewoningen die terug gaan tot in de prehistorie. Elke generatie, van vroege bronstijd, rijke middeleeuwen, tot aan nu heeft haar sporen in het landschap achtergelaten. De optelsom van deze lange geschiedenis is een prachtig en gevarieerd landschap. Geniet van de IJsselvallei met haar, soms middeleeuwse, dijken, prehistorische grafheuvels en vele landgoederen.

Landgoederen

Geniet van weidse landschappen en het romantische besloten coulissenlandschap, de ingredienten voor een heerlijk onthaastend dagje genieten van prachtige landgoederen in Voorst. Veel eigenaren hebben de paden op hun landgoed opengesteld zodat niet alleen zij maar ook wij kunnen genieten van deze prachtige leefomgeving.

Trek je wandelschoenen aan, stap op de pedalen en dompel je onder in de heerlijkheden van de Voorster landgoederen.

Fietsroutes langs monumenten - Leer al fietsend de monumenten en de omgeving kennen

Print de route of download de gpx en stap op je fiets! Ben je nog niet uitgefietst met 1 route? Dan is het ook mogelijk om de routes te combineren. Veel fietsplezier!

Oude ambachten

Naast landgoederen en landhuizen vind je in Voorst ook nog industrieel erfgoed en ambachten. Zo houden vrijwilligers de molens in de gemeente letterlijk en figuurlijk draaiende. In Voorst bakt inmiddels de zesde generatie Bril het overbekende en heerlijke krentenbrood.

In het landelijke Voorst zijn nog altijd veel boerderijen in bedrijf. Sommige eigenaren bieden de opbrengst van hun land op eigen erf in hun boerderijwinkel te koop aan.

 

Ontdek de ambachten en streekproducten in Voorst

Industrieel erfgoed

Wat ooit in 1732 begon met een koperpletterij is tegenwoordig een prachtig voorbeeld van industrieel erfgoed. De rijksmonumentale fabriekspanden van de voormalige sigarenkistenfabriek zijn stijlvol gerestaureerd en vormen nu een sfeervolle evenementenlocatie. Al wandelend kun je maar zo een heus kabouterdorp op je pad vinden.

Leer meer over landgoed Klarenbeek

Geschiedenis

De geschiedenis van de huidige landgoederen en landhuizen gaat soms wel terug tot in de middeleeuwen. De kastelen uit die tijd zijn in de loop van de tijd verbouwd tot havezaten en landhuizen. Deze landhuizen en landgoederen sieren nu nog steeds het Voorster landschap.

Leer hier meer over

Meer cultuurhistorie?