Maïté Duval fietsroute

3 uur 10 minuten (53,9 km)

  • Download GPX

Deze fietstocht langs de beelden van kunstenares Maïté Duval leidt je dwars door de IJsselvallei. Duval (1944-2019) was een gerenommeerde Nederlands-Franse beeldhouwster en tekenares die jarenlang woonde en werkte in het dorp Voorst.

Over Duval:
Het bijzondere verhaal van een Frans kunstenaarsechtpaar in Gelderland.

‘In een klein wit boerderijtje aan de Bolkhofsweg te Voorst is een kunstschilder neergestreken: Thierry Rijkhart de Voogd met zijn jonge vrouw Maïté en hun acht maanden oude zoon,’ schreef een journalist in september 1968. Thierry werd in de lokale krant ook geciteerd: ‘Ik ‘oud veel van ‘Olland om zijn praktige lucht, dat blue tussen twee buien door. Ik ‘eb veel van de wereld gezien, maar dat vind je nergens anders dan ‘ier.’

Zo begon het bijzondere verhaal van Thierry en Maïté in Gelderland. Ze waren 24 jaar oud toen ze hier aankwamen. Beiden geboren in de omgeving van de Normandische havenstad Rouen, ontmoetten ze elkaar in 1966 in een café in de Rue Martainville, niet ver van de beroemde kathedraal die zo mooi door Claude Monet werd vereeuwigd. Niet ver ook van de kunstacademie, waar Thierry het schildersvak leerde. Maïté studeerde letteren in Rouen.

Ze begonnen een nieuw bestaan in Voorst. Thierry ontvluchtte zijn Nederlandse ouders en sprak dus het beetje Nederlands dat door die Gelderse journalist zo jolig geparodieerd werd. Hij voorzag in de eerste jaren in hun levensonderhoud door voor een Citroën-garage te werken. Maïté, een donkere bohemienachtige Française die geen woord Nederlands sprak, trok, als ze met haar kinderen boodschappen ging doen, nogal wat bekijks in het dorp. De dorpsverpleegster, de huisarts, de wethoudster, de gemeenteambtenaar: iedereen schoot het jonge Franse gezin te hulp, met kleren, met meubels… en met de eerste kunstopdrachten. Het huis dat Thierry en Maïte in 1975 aan de Kervelstraat in Voorst lieten bouwen, kreeg de naam Big Sur – een verwijzing naar het Amerikaanse plaatsje Big Sur waar hun lievelingsschrijver Arthur Miller al even liefdevol opvangen werd.

In Big Sur beleefden ze hun mooiste jaren. Thierry en Maïté voedden er hun drie kinderen op. Thierry had zijn grote atelier aan de voorzijde en schilderde er zijn prachtige IJssellandschappen. Maïté, autodidact, ontdekte er de beeldhouwkunst. Een van haar eerste beelden, Staande Naakt, ontstond letterlijk in hun slaapkamer; het grote bed werd opzijgeschoven om ruimte te maken voor de enorme tonnen vol boetseerklei. Kunstliefhebbers, galeries en musea ontdekte hun talent al heel snel: Museum Henriette Polak (Zutphen), Singer Museum (Laren), Galerie Ornis (Den Haag), M. Sothmann (Amsterdam) enzovoort. De schilderijen van Thierry: uitgesproken poëtisch, verfijnd, dromerig…. De sculpturen van Maïté: krachtig, vrouwelijk, vol van levenslust.

Thierry en Maïté verhuisden in 1987 naar de Deventerweg in Zutphen. Thierry overleed daar in 1999. Maïté organiseerde tien jaar later, in samenwerking met de Musea Zutphen, een overzichtstentoonstelling ter ere van haar Grand Amour onder de titel ‘Het grootste in de kleinste dingen.’ Maïté overleed in 2019. Veel van hun bijzondere kunstwerken zijn in Musea in Zutphen te zien – en onderweg. Vergeet niet even van de fiets te stappen en te genieten tijdens deze schitterende beeldenroute.

Meer weten? 
Kijk dan ook op de officiele website van Duval.
Kijk ook op de website van Theo Van Berkel met daarop de beschrijving en foto's van een deel van de collectie-Duval.

Dit ga je zien

Startpunt: Schoolstraat 1
7383CC Voorst
1

Duval-route - Zittend meisje

Zittend meisje
Kervelstraat 40, Voorst
7383 XR Voorst
Duval-route - Zittend meisje
2

Duval-route - "Gans" in Voorst

Gans in Voorst
Tuinstaart t.h.v. kruising met de Rijksstraatweg
7383 XA Voorst
Duval-route - "Gans" in Voorst Beeld uit 1987 van kunstenares Maïté Duval
3

Duval-route - Grand père, Grand mère

Grand père, Grand mère
Sparrenweg t.h.v. nr. 5
7382 CB Klarenbeek
Duval-route - Grand père, Grand mère
4

Duval-route - Pinguïns

Pinguïns van Duval
Vermeersweg 61
7391 JM Twello
Duval-route - Pinguïns Beeld uit 1980 van kunstenares Maïté Duval
5

Duval-route - "Gans" in Deventer

Gans in Deventer
Grote Kerkhof 2, Deventer
7411 KT Deventer
Duval-route - "Gans" in Deventer Beeld uit 1980 van kunstenares Maïté Duval
6

Duval-route - Volupté

Deventerweg t.h.v. nr. 68
7203 AM Zutphen
Duval-route - Volupté
7

Duval-route - Geste Libre

Kunstwerk Geste Libre
Frans Halslaan t.h.v. nr. 19
7204 CE Zutphen
Duval-route - Geste Libre
8

Duval-route - “Else”

Oude Bornhof
Zutphen
Duval-route - “Else”
9

Duval-route Draaiende Vrouw

's-Gravenhof 4
7201 DN Zutphen
Duval-route Draaiende Vrouw
Eindpunt: Schoolstraat 1
7383CC Voorst

Beschrijving

Startpunt: Schoolstraat 1
7383CC Voorst

Deze fietstocht langs de beelden van kunstenares Maïté Duval leidt je dwars door de IJsselvallei. Duval (1944-2019) was een gerenommeerde Nederlands-Franse beeldhouwster en tekenares die jarenlang woonde en werkte in het dorp Voorst.

Eindpunt: Schoolstraat 1
7383CC Voorst