Bezoek eens een van de vele bijzondere tuinen in de gemeente Voorst en laat je verrassen

Je bent trots op je unieke tuin, die je volledig zelf hebt vormgegeven en wilt graag zoveel mogelijk mensen van je groene passie laten meegenieten. Dankzij de coronaversoepelingen hebben onder anderen Liesbeth Keurhorst, Charles van de Nieuwegiessen en Tjipke Zuidema deze mogelijkheid weer. Hun tuinen zijn stuk voor stuk fraaie visitekaartjes voor de gemeente Voorst.

De Tuinen van De Roode Hoeve aan de Middendijk 14 in Nijbroek zijn het resultaat van een uit de hand gelopen hobby van Liesbeth. Zij trok 45 jaar geleden bij haar man Arie in op de gelijknamige IJsselhoeve: “Ik ben met een klein stuk tuin begonnen om te kijken of ik het kon. Vandaar uit is het organisch gegroeid tot één hectare. Ik houd ontzettend van bloemen, vogels en vlinders en heb altijd gedroomd van een heel mooie grote tuin om in rond te wandelen en te genieten van de natuur. Dat heb ik van mijn vader meegekregen.”

Siertuin 
Deze droom heeft Liesbeth met hulp van haar partner - “Arie onderhoudt het gras en de heggen en zorgt dat alles schoon is” - volledig waargemaakt. “Toen de tuin een jaar of twintig oud was, is ook de moestuin in een siertuin veranderd en kwamen er mensen langs die vroegen of ze de tuin mochten bekijken. Dit was in het begin reuze spannend, maar ik kreeg heel veel positieve reacties.” Desondanks hield Liesbeth haar tuin destijds nog grotendeels voor zichzelf.

Dit veranderde nadat de Nijbroekse veel inspiratie had opgedaan tijdens haar reizen naar Engeland. Ze wekte met haar tuin de interesse van de Nederlandse Tuinenstichting, belandde in de catalogus van de stichting en daarna was het hek van de dam.

Cursus Italiaans 
Inmiddels ontvangt Liesbeth, los van corona, jaarlijks een paar duizend tuinliefhebbers. Clubs, tuingroepen uit binnen-en buitenland en veel individuele bezoekers. Ze vindt dit ontzettend leuk. “De tuin is mijn passie en het bezoek is een enorme meerwaarde. Elk jaar zit hier groei in.” Trots vertelt Liesbeth dat haar tuin zelfs in een Italiaans magazine heeft gestaan. Ze is daarom met een cursus Italiaans bezig.

De Tuinen van De Roode Hoeve zijn een officiële trouwlocatie. Op de deel van de boerderij is regelmatig een expositie en andere activiteiten zijn onder meer een tuinbrocante en een sfeervol winters landschap met achttien kerstbomen rond de kerst. Over de steun en begeleiding van de gemeente in coronatijd is Liesbeth zeer positief.

Levenspartner 
In De Levenstuinen van het Groot Hontschoten aan de Holthoevensestraat 16 in Teuge kunnen stelletjes ook trouwen en fotoreportages laten maken. Eigenaar Charles van de Nieuwegiessen vertelt dat hij en zijn toenmalige levenspartner Hans IJzerman (Hans overleed eind 2010 en sindsdien is zijn pleegzoon Dillan de Silva mede-eigenaar, red.) in 1993 boerderij Het Groot Hontschoten met 2,2 hectare grond kochten.

“Er was alleen maïs. Van mij kwam het idee er een bijzondere tuin van te maken. Hans was heel creatief en maakte tal van bouwwerkjes en schilderijen. In 1997 zijn we voor het eerst opengegaan. Het in 2003 gebouwde kerkje annex stiltecentrum was het laatste bouwwerk.” Inspiratie voor de levenstuinen deed Charles op in Engeland en tijdens een trip naar Japan. “Na Japan bedacht ik dat het ook mogelijk moest zijn om in een westerse tuin met symboliek te werken.”

Shakratuin 
Met gemiddeld tussen de vijf- en tienduizend bezoekers per jaar is het Teugse tuinencomplex een grote trekpleister. “Je loopt bij ons via een spiraal naar het middelpunt. Daar ligt de witte tuin oftewel de shakratuin met een tempeltje en een Japanse poort. Een wandeling duurt anderhalf uur.” Charles is blij met de pakweg 35 vrijwilligers waarover hij en Dillan kunnen beschikken.

In De Havikshof, ‘de Roofvogeltuin van de stedendriehoek’ aan de Oudhuizerstraat 36A in Klarenbeek, doet Tjipke Zuidema alles zelf. Van het onderhoud tot de rondleidingen. Een kleine twintig jaar geleden deed hij mee aan een prijsvraag van de gemeente. “De opdracht was: bedenk een toeristische attractie waar publiek op af komt. Ik wilde toch al een mooie tuin creëren met daarin een paar roofvogels. Dat idee heb ik op een A4’tje gezet en zonder verwachtingen ingeleverd. Tot mijn verrassing was ik een van de drie winnaars. Van het prijzengeld heb ik een extra vogel gekocht.”

Vliegdemonstraties 
Tjipke benadrukt dat hij zijn halve hectare grote tuin, waarin iedereen van harte welkom is, puur voor de hobby houdt. De 2 euro entree gebruikt hij om zijn vogels waaronder woestuinbuizerds, oehoes, steenuilen, kerkuilen en een raaf te voeren. Wat er aan inkomsten overblijft, gaat naar KWF Kankerbestrijding. Op afspraak verzorgt Tjipke in de roofvogeltuin vliegdemonstraties. “Ik kom met mijn vogels niet op locatie, dat geeft enkel stress en narigheid.”

Van bezoekers heeft Tjipke wel eens gehoord: ‘zo ziet het paradijs er dus uit’. “Ik heb heel veel bijzondere bomen en planten en de biodiversiteit staat bij mij hoog in het vaandel, dus staan inheemse soorten en exoten door elkaar. De tuin komt heel natuurlijk over.” In de ‘Indian Summer’ (nazomer) is De Havikshof op zijn mooist, omdat dan onder meer de moersaseiken en vele esdoorns zo fraai verkleuren.