Breuninkhof, Buitenpost en Buitensociëteit zijn volop in beweging

Van Golfpark De Breuninkhof in Bussloo een meer open club maken en daarnaast de verbinding zoeken met de lokale gemeenschap, ondernemers en de omgeving. Dit is het streven, zegt Joris Slooten. Hij is operationeel directeur van de Hollandsche Golfbaan Exploitatiemaatschappij (HGE). Onder HGE vallen De Breuninkhof en golfbanen in Kaatsheuvel en Almkerk (Noord-Brabant).

“De golfclub in Bussloo is geen eiland in het recreatiegebied. Vandaar dat we in overleg met Leisurelands willen bekijken of er op veilige wijze fietspaden langs en door ons terrein kunnen komen. Dan laten wij zien dat we echt onderdeel uitmaken van het gebied”, aldus de operationeel directeur.

Ander tariefmodel 
De Breuninkhof is, zo stelt Joris, een tikkeltje achtergebleven met het aantrekken van nieuwe doelgroepen, heeft een enigszins gesloten karakter en een wat grijs ledenbestand: “We zien vooral kansen golf toegankelijker te maken en willen heel zwaar inzetten op beginners. Veel mensen weten golf wel te vinden, maar haken vaak snel weer af. Kennelijk missen zij de aansluiting met de meer gevestigde golfers. Dit vraagt om een cultuurverandering, aandacht voor beginners en - misschien wel het belangrijkste - een ander tariefmodel.”

Een groot obstakel voor veel aspirant-golfers blijkt het onbeperkte speelrechtmodel te zijn. Hiervoor betaal je bij een achttien holesgolfbaan rond de 1200 euro. Bussloo heeft negen volwaardige holes en negen oefenholes en rekent een aanzienlijk lager bedrag. Het onbeperkte speelrecht is alleen interessant als je vaak speelt. Met name de doelgroep gepensioneerden profiteert hiervan. De jongere doelgroep komt niet aan het aantal rondes dat het verantwoord maakt zo’n fors bedrag uit te geven.

Vanaf 1 januari 2022 kunnen leden van De Breuninkhof een rondekaart kopen voor bijvoorbeeld twintig, zestig of honderdtwintig rondes per jaar volgens het principe de gebruiker betaalt. Tweede principe is kwantumkorting: hoe meer rondes je begin van het jaar koopt des te groter de korting op de prijs per ronde. Niet-leden hebben de mogelijkheid een dagkaart te kopen en dan worden ze volgens Joris als volwaardige leden behandeld.

Favoriete uitje 
Lodewijk Lagerweij bedrijfsleider van de Deventer Buitensociëteit & Bowling in Steenenkamer luistert aandachtig naar het verhaal van Joris Slooten. Zelf heeft hij nog nooit gegolft. Lodewijk is heel blij dat bowlen weer mag. Al blijft dit vanwege de anderhalvemeterregel voorlopig beperkt tot zes van de twaalf banen. Voor het ladiesbowlen en vijftigplusbowlen is de gebruikelijke zomerstop er bewust afgehaald zodat de deelnemers ook de komende maanden verzekerd zijn van hun favoriete uitje.

Verder maken veel gasten van de Deventer Buitensociëteit dankbaar gebruik van het fraaie terras. Dat is onder anderen zeer in trek bij ouders van jonge kinderen. De kinderen kunnen zich lekker uitleven in de speeltuin terwijl papa en mama in het zonnetje van een drankje en/of hapje genieten. Twee tenten zorgen ervoor dat het terrasbezoek ook bij regen geen straf is.

Grotere keuken 
Lodewijk draait er niet omheen dat de coronacrisis het horecabedrijf ‘wel zeer heeft gedaan’. De lockdowns zijn door hem en zijn team gebruikt om flink te verbouwen en vernieuwingen door te voeren. Zo is bijvoorbeeld de keuken liefst vier keer zo groot geworden en zijn alle zalen grondig aangepakt.

“We zijn gelukkig weer druk aan het werk en hopen dit uit te kunnen breiden. De eerste feesten zijn alweer geboekt. De horeca kampt met een groot personeelstekort. Ik prijs mij gelukkig dat we een aantal nieuwe mensen hebben weten aan te trekken. Qua bedrijfsresultaat zijn we weliswaar nog lang niet terug op ons oude niveau, maar ik ben positief over onze toekomst”, besluit de bedrijfsleider.

Bergen werk 
Adriaan Verkerk nam met zijn compagnons Arnoud Pijpker, Jos Schmitz en Marijn Kroon per 1 januari 2021 het Hof van Twello over. Het viertal veranderde de naam in Buitenpost en heeft met behulp van medewerkers, vrienden en bekenden de afgelopen maanden bergen werk verzet om het geheel aan te passen naar de huidige tijdsgeest.

Voor de nieuwe minicamping is veel animo, het Blotevoetenpad heeft een upgrade gekregen en de Streekwinkel is gemoderniseerd. De eigenaren vinden de horecafunctie erg belangrijk, vandaar dat zij met het restaurant bezig zijn. Dat is nu vijf dagen en vanaf 1 juli zeven dagen per week geopend. Adriaan verklapt dat er nog een extra horeca-activiteit bijkomt net als livemuziek op de zondagmiddag. “Zeker in het weekend is het bij ons echt heel druk.”

Warm welkom 
Zowel de buurt als de gemeente Voorst bezorgde de opvolgers van Gert Jan Jansen van het Hof van Twello een warm welkom. Adriaan: “We hebben goede contacten met de buurt en overleggen ook met ze.” Hij heeft absoluut niet het gevoel dat de gemeente hem en zijn partners als een nummer zien: “Dat is in sommige andere gemeenten wel anders.”