Creatief ondernemerschap en tijdig schakelen helpt Sport 2000 Buitink, Pips Hip en For-Fashion door crisis

Een grote sportzaak en twee damesmodezaken staan deze week centraal in de Bezoek Voorst-verhalenserie. Voor alle drie geldt dat ze door de coronacrisis hebben moeten (om)schakelen, maar inmiddels dankzij de versoepelingen weer aardig op koers liggen.

Voor een juichstemming is het volgens John Buitink nog te vroeg. Met zijn vrouw Els runt hij Sport 2000 Buitink Twello. Deze is sinds 1990 volledig in sportartikelen gespecialiseerd. De Buitinks hebben ook een vestiging in Winkelcentrum Colmschate en beschikken over een team van twaalf medewerkers.

Corona heeft, zo zegt John, in zijn winkels tot grote veranderingen geleid: “Alle zaalsporten en het voetbal kwamen volledig stil te liggen. Normaal halen we daar vijftig procent van onze winkelomzet uit. Nu zijn het de individuele sporten die hoogtij vieren.”

Specialiteiten 
John merkt dit aan de toegenomen vraag naar fitness-spullen en wandel- en hardloopschoenen. ”Wandelen is niet alleen onder ouderen maar ook onder twintig- en dertigplussers populair. We hebben de wandelafdeling net als de fitness daarom flink uitgebreid. Door corona zijn we tot andere inzichten gekomen. Duidelijk kiezen voor specialiteiten, daar willen we naartoe.”

De Twellose ondernemer begrijpt best dat veel mensen het leuk vinden tijdens het EK Voetbal bijvoorbeeld een Jumbo-juichcape te dragen. Wie liever officiële merchandise van het Nederlands Elftal wil, zoals shirtjes, ballen en trainingskleding, komt automatisch bij Sport 2000 Buitink uit. “Er zijn gelukkig veel Oranjefans die voor de originele spullen gaan.”

Boetiek aan huis 
Pips Hip kledingadvies in kleur en stijl. Zo heet het eenmansbedrijf van Petra van der Graaf-Saarloos voluit. Zij heeft sinds 2015 thuis aan de Kruisweg in Voorst een boetiek in dameskleding en verkoopt daarnaast onder meer schoenen, sieraden en zonnebrillen.

Om meer ruimte te creëren voor haar klanten, haar collectie en workshops onderging de boetiek eind 2019, begin 2020 een verbouwing: “Ik zou de overstap gaan maken naar kleur- en stijladvies. Door corona moest ik schakelen. Ik ben toen met mijn webshop begonnen. Die loopt best aardig, maar is wel iets heel anders dan het persoonlijk contact met mijn klanten”, zegt de onderneemster.

Shopbox 
Petra lanceerde afgelopen januari de ‘Pips Hip Shopbox’. Met deze door haarzelf samengestelde boxen - ze gebruikt ook kledingrekjes - gaat zij bij vaste klanten langs binnen een straal van vijftien kilometer rond Voorst. Twee dagen later komt zij de boxen en rekjes weer ophalen. “Ik weet aardig goed wat mijn klanten leuk vinden”, zegt Petra glimlachend.

In de Pips Hip-boetiek kunnen klanten alweer een tijdje op afspraak komen shoppen en zich uitvoerig door de eigenares laten adviseren. Petra is ook in te huren als personal shopper om samen kleren te gaan kopen. Bij Sjoppen bij Veertje aan het Raccordement in Twello heeft zij een mini-Pips Hip.

Voor corona stond Petra geregeld op braderieën en markten. Deze evenementen moeten het voortaan zonder haar stellen, want ze wil zich meer specialiseren in kleur- en stijladvies en daarin workshops gaan geven. Een vrouw leert dan welke kleding bij haar persoonlijkheid, uitstraling en lichaam past.

Het onderdeel kleur- en stijladvies is door de coronabeperkingen nog amper van de grond gekomen. Zodra die ruimte er wel is, wil Petra hier serieus werk van maken. Daarnaast blijft zij doorgaan met het shoppen op afspraak. “De koffie staat altijd klaar!”

Gedeeld pand 
Maureen Hettinga staat met veel plezier in damesmodezaak For-Fashion aan de Dorpsstraat in Twello; de eerste vijf jaar was de naam Susskind. For-Fashion deelt het pand met Frendz for your hair. Kapper Erick de Brouwer heeft ook in Gorssel een Frendz-salon.

Maureen, die met twee vrouwelijke collega’s werkt, ziet in de combinatie van kledingzaak en kapsalon veel voordelen. “De klant is vaak al bekend met de locatie, omdat zij al bij ons heeft geshopt of haar haren heeft laten doen. Beide dingen kun je hier mooi combineren. De open verbinding tussen ons en Frendz draagt bij aan de totaalbeleving.”

Iedereen kan gewoon bij For-Fashion binnenlopen. Daarnaast is private shoppen op afspraak mogelijk. Deze tijdens corona geboren optie is zeer goed bevallen en wordt daarom door de damesmodezaak gehandhaafd.

Maureen vertelt dat For-Fashion vorig jaar is verbouwd en een uitstraling heeft gekregen die beter past bij deze tijd. “De klant staat bij ons nóg meer centraal.” Binnenkort ondergaat ook de kapsalon een metamorfose met hetzelfde doel.

Leefbaarheid 
Sport 2000 Buitink Twello, Pips Hip en For Fashion hebben de coronacrisis al met al goed doorstaan. Toch roept John Buitink alle inwoners van de gemeente Voorst op zoveel mogelijk de fysieke winkels te (blijven) bezoeken en niet alleen online-aankopen te doen. Dit is volgens hem van levensbelang voor de betrokken ondernemers én voor de leefbaarheid van de dorpen. Deze oproep is Petra van der Graaf-Saarloos en Maureen Hettinga uit het hart gegrepen.