Grote gunfactor verbindt Twellose woonwinkels

Ondernemers die enthousiast een klant naar een concurrent doorverwijzen, omdat hij of zij daar meer kans van slagen heeft. Een utopie? Helemaal niet. Woonwinkel-eigenaressen Lotteke, Cisca en Jenny doen dit in Twello geregeld en zonder enige vorm van jaloezie.

“Stel er komen mensen van verder weg om in Twello gezellig een dagje te shoppen. Ik vind het dan op zich erg leuk te merken dat de meeste ondernemers elkaar wat gunnen. Je wilt uiteindelijk allemaal een klant blij maken. Hebben we iets zelf niet, dan is het ook een service als je zegt ga eens bij Oud Nieuws en The Loving of waar dan ook kijken. Dat is ook klantvriendelijk ondernemen”, zegt Jenny de Jong.

Etalage 
Jenny runt met dochter Noëlle La Joy aan de Van Ghentstraat - tot begin 2021 zat de winkel enkele jaren aan de Dorpsstraat. Noëlle leidt de kledingafdeling en Jenny richt zich op haar passie ‘wonen’. Zij is heel blij met de aanwezigheid van een etalage. Een etalage is volgens haar heel functioneel en zorgt voor veel meer uitstraling. “Het andere pand was meer een kantoorgebouw.”

Cisca Berenschot is eigenares van de eerdergenoemde woon- en lifestylewinkel The Loving aan de Duistervoordseweg. Oud Nieuws is de woonwinkel van Lotteke Slinkman aan de Rijksstraatweg. Zowel Cisca als Lotteke herkent zich helemaal in het ‘elkaar-wat-gunnen-verhaal’ van concullega Jenny.

“Absoluut”, antwoordt Lotteke op de vraag of zij ook wel eens klanten doorverwijst. “En dat krijg ik ook terug van Jenny, Cisca en Wilma (Wilma is eigenares van Wilma@Home aan de Rijksstraatweg, red.).”

Cisca adviseert haar klanten om ook het centrum van Twello te bezoeken en hier naast woonwinkels bijvoorbeeld ook kledingboetiekjes binnen te lopen. “Op die manier probeer ik de lokale ondernemers te ondersteunen. Dat doe ik zelf ook. Als ik een nieuwe stofzuiger nodig heb, koop ik die bij de plaatselijke Expert.”

Snuffelen
Door de coronabeperkingen is spontaan een winkel binnenstappen momenteel niet mogelijk; alleen shoppen op afspraak is toegestaan. Lotteke zegt dat het heel belangrijk is dat mensen beseffen, dat zij zich niet bezwaard hoeven te voelen om een shopafspraak te maken. “Ik ben al lang blij dat er lekker wat gezelschap komt in de winkel om te snuffelen of om inspiratie op te doen. Mensen voelen zich verplicht wat te kopen, maar dat hoeft echt niet.”

Cisca is van mening dat ondernemers in de dorpen de dupe zijn geworden ‘van wat er allemaal in de steden is gebeurd met dat massa-winkelen en lange rijen in winkelstraten’. “Ik denk dat het voor de dorpen helemaal niet echt noodzakelijk is vier uur van tevoren een winkelafspraak te maken. “Bel gewoon even. Er is altijd wel plek.” Cisca roept iedereen op lokaal te winkelen. “Laat de bol.coms even links liggen.”

Nadat premier Mark Rutte per begin maart het licht voor winkelen op afspraak op groen zette, hadden de drie woonwinkel-onderneemsters het de eerste weken zeer druk. Inmiddels merken zij dat de animo toch afneemt. Cisca: “Voor deze vrijdag heb ik maar drie afspraken staan, terwijl vrijdag normaal gesproken een drukke dag is.”

Buffer 
Grappig toeval is dat Cisca, Lotteke en Jenny (en haar dochter) allen ongeveer drie jaar geleden hun winkels in Twello zijn begonnen. Lotteke prijst zich hier gelukkig mee: “Ik heb hierdoor een buffer kunnen opbouwen zodat ik de huur kan blijven betalen. Nu het in de winkel rustiger is, heb ik meer ruimte voor het geven van interieuradviezen.”

Jenny en haar dochter zijn tijdens de jongste lockdown druk geweest met verhuizen, behangen en verven. “Het nieuwe pand was helemaal wit en dat wilde ik niet. Het bleek lastig spullen geleverd te krijgen en nog steeds zijn er dingen niet af. Voorheen had ik dat vreselijk gevonden, nu haal ik mijn schouders op. “

De lockdown had op Jenny een verlammende uitwerking. “Ik vond het werkelijk een zorgelijke periode. Ik heb er buikpijn van gehad, voelde me misselijk en mijn creativiteit viel stil. Met het weer opengaan van de winkel en het contact met klanten, merkte ik dat mijn creativiteit en energie terugkeerden.”

De woonafdeling van La Joy kenmerkt zich volgens Jenny door een collectie die ‘kleurrijk en een beetje over de top is, met veel goud en krullen’. Lotteke omschrijft haar zaak als ‘een klein winkeltje met een combinatie van nieuwe en gebruikte spullen, veelal uit Frankrijk, en alles van goede kwaliteit’. In The Loving van Cisca domineren ‘lichte en natuurlijke materialen die vooral uit Scandinavië afkomstig zijn’.