Zon schijnt voor De Hamer en ‘t Nieuwe Diekhuus, Medja Makan hoopt dat crisis snel voorbij is

Het is bijzonder hoe optimistisch veel horecaondernemers in de gemeente Voorst weten te blijven ondanks de voor hen zo zware coronatijd. Neem Jeffrey Fuhler, sinds 2018 eigenaar van Restaurant ’t Nieuwe Diekhuus in Terwolde. Hij zegt blij te worden van elk positief nieuwtje en verheugt zich op de nieuwe versoepelingen die zaterdag ingaan. 
“Weliswaar mogen we dan maximaal vijftig gasten in het restaurant ontvangen, maar dat is beter dan niets”, zegt Jeffrey lachend. Voor zijn zaak in Terwolde - hij heeft ook twee horecagelegenheden in Hoog Soeren - beschikt Jeffrey over ‘vijf uitstekende koks’. Tijdens de eerste lockdown bereidden die eerst simpele afhaalgerechten als stamppotten en soepen, maar daar werden zij volgens hun werkgever niet gelukkig van. 
Jeffrey: “Later zijn we overgestapt naar het bezorgen van vier-, vijf- en zesgangen dinerboxen in een straal van tien kilometer rond Terwolde. In het weekend liep dat vrij goed en met de feestdagen echt goed. Doordeweeks was dit een heel ander verhaal.”

Koks Tuus 
Drie maanden geleden is ’t Nieuwe Diekhuus met thuiskoken begonnen. Daar is, zo zegt Jeffrey, verrassend veel vraag naar en dit loopt nog steeds door. Het enige dat mensen voor een ‘Koks Tuus’-afspraak nodig hebben is een fornuis en een oven, zo vermeldt de site van het restaurant aan de Bandijk.

Net als Jeffrey begon ook Marieke van Norel in 2018 een nieuw horeca-avontuur. Zij nam per 1 juni van dat jaar eetgelegenheid en Café de Hamer aan de Dorpsstraat in Twello over. Na een ingrijpende verbouwing beleefde zij een prima 2019 (“het begon toen goed te lopen en ik kreeg vaste klanten”) en ook in de eerste maanden van 2020 zag het er rooskleurig uit. Toen kwam corona, die De Hamer een gevoelige tik uitdeelde.

Voor Jet Manuputty en echtgenoot René hakt de coronacrisis er ook ‘behoorlijk hard’ in. Sinds september 2009 runnen zij vanuit een tot horecakeuken verbouwde schuur achter hun huis aan de Streilerweg in Wilp Medja Makan - catering in Molukse en Indische gerechten. Daarnaast hebben zij in de tuin een rustpunt ingericht voor fietsers, wandelaars en andere voorbijgangers. Het stel gaat hier vanaf heden bij mooi weer op woensdagen gasten eten en drinken aanbieden. Die moeten wel reserveren.

Event catering 
Normaal moeten de Wilpenaren het vooral hebben van feestdagen en evenementen zoals Koningsdag, pasar malams (oosterse markten), verjaardagen en buurtfeesten en verzorgen zij de catering voor grote gezelschappen. Bijvoorbeeld voor Molukse families tijdens de troostdienst en uitvaart van een dierbare waarbij vaak honderden gasten aanwezig zijn. “Dit is een Molukse traditie, ook wel een beetje een Indische alleen gebeurt het daar kleinschaliger”, zegt Jet.

Begin maart 2020 stond de agenda van de Manuputty’s vol met afspraken, maar door de coronabeperkingen die daarna van kracht werden, kregen zij eerst te maken met uitstel en daarna met afstel. Jet en René moesten hun koers verleggen. 
Jet: “Mede dankzij gratis advertenties die we in Voorster Nieuws mochten plaatsen, kregen we een nieuwe klantengroep: ‘tweetjes en drietjes’; gezinnen van veelal twee of drie personen die bestellingen bij ons plaatsen. Ik ben blij dat we nog bestaan en dat mensen bij ons bestellen. Ik hoop dat zij dit blijven doen en dat de crisis snel over is.”

Vrij optimaal 
Marieke van De Hamer is blij met de jongste versoepelingen. “Wij zijn niet zo groot. De limiet van vijftig personen binnen en vijftig op het terras is voor ons vrij optimaal. Ik kan buiten niet eens zoveel mensen kwijt.” 
Wat Marieke tegenstaat is dat de overheid nieuwe stappen tijdens de crisis telkens ‘zo last minute’ bekendmaakt. “Je weet daardoor niet waar je aan toe bent en qua planning is dat vrij heftig.” Hoewel haar zaak Café de Hamer heet is het, zo benadrukt de eigenares, een eetgelegenheid voor lunch en diner. “Gasten zijn uiteraard ook welkom voor een borrel.”

Voor ’t Nieuwe Diekhuus breken er eveneens betere tijden aan. Eigenaar Jeffrey had verwacht dat zijn terras eerder vol zou zitten, maar tot eind vorige week gooide het slechte weer roet in het eten. Nu de zon volop schijnt en het licht voor binnen eten op groen gaat, heeft hij alle reden tot lachen.

Beetje geduld
Jeffrey heeft nog wel een verzoek aan gasten op het terras: “Beste mensen, heb een beetje geduld en wordt niet boos als de koffie niet binnen vijf minuten voor jullie staat. Ga lekker zitten en geniet van het uitzicht en de mooie omgeving.”

Met het oog op de verwachte drukte hebben ’t Nieuwe Diekhuus en De Hamer dringend extra handen nodig voor alle voorkomende werkzaamheden.