Je hoeft niet ver weg om er even uit te zijn

Campinghouders in de gemeente Voorst weten zich goed staande te houden tijdens de coronacrisis en de vooruitzichten voor komende maanden zijn positief. Deze conclusie valt te trekken na een online-interview met drie eigenaren die verspreid over de gemeente hun toeristische onderneming runnen.

Willeke Voortman-De Weerd en haar man Reinald zijn sinds vorige week officieel de eigenaren van Recreatie- en Hertenboerderij De Weerd in Nijbroek. Ingrid Hulscher runt met haar man Piet Kampeerhoeve Bussloo en voor Cobie Smeenk en echtgenoot Wim geldt dit al sinds 1988 voor Camping De Adelaar in Voorst.

In het begin van de crisis hielden de campingeigenaren hun hart vast, want zouden ze überhaupt nog wel gasten kunnen ontvangen? Na een moeizaam voorjaar volgde gelukkig een zeer drukke en verlengde kampeerzomer. “Van 15 juni tot en met september was het volle bak. Die extra maand in combinatie met het mooie weer en overheidssteun en heeft het slechte voorjaar wel goedgemaakt”, zegt Ingrid.

Gordijntjes 
Cobie en Willeke beamen dit waarbij Cobie ter aanvulling zegt, dat het haar opvalt dat mensen langer willen blijven dan voorheen. “Die behoefte om ergens lang de caravan neer te zetten die is er, maar we houden dit langkamperen binnen de perken. We willen niet dat er de hele week overal caravans staan met de gordijntjes dicht, die alleen in het weekend opengaan als de eigenaren hier zijn. Dat zou niet goed zijn voor de sfeer en uitstraling van onze camping.”

Dubbel gevoel 
Ingrid is blij en dankbaar zij in tegenstelling tot bijvoorbeeld de horeca wél gasten mag ontvangen. Toch heeft zij afgelopen jaar persoonlijk enorm veel druk ervaren. Die vloeide voort uit de RIVM-maatregelen waaraan zij zo goed mogelijk wilde voldoen. “Dan mocht je bijvoorbeeld geen bezoek ontvangen, of maar twee personen en dan zag je weer bezoek binnenlopen en moest je in de gaten houden of de regels werden gerespecteerd. Dit druist zo tegen ons gastvrijheidshart in. Ik vond het een heel rare en stressvolle ervaring. Het voelde ook heel dubbel, omdat het een succesvol jaar was.”

Dit jaar probeert zij hier ontspannener mee om te gaan. Met Pasen is dit volgens Ingrid heel goed gegaan. Positief is in haar ogen ook dat campings gasten - onder wie zorgmedewerkers - in deze zware, stressvolle tijd ontspanning kunnen bieden. “Het is heel fijn dat je iets voor anderen kunt betekenen. Ze kunnen hier wandelen en fietsen, je ziet ze gewoon genieten.”

Dichtbij huis 
Afgelopen paasweekend waren de campings die in dit verhaal centraal staan goed bezet ondanks het matige en frisse weer. Willeke mocht zelfs mensen van de Rijksstraatweg in Teuge verwelkomen. Later in het gesprek zou Ingrid hierop inhaken: “Als ik hier lokale gasten heb, hoor ik ze vaak zeggen: ‘Je hoeft niet ver weg om er even uit te zijn’.” Volgens Willeke is het ook zeker de moeite waard de plekjes dicht bij huis te gaan bekijken en daar te gaan kamperen.

Ondertussen regent het bij de campings boekingen voor de meivakantie, Hemelvaartsdag (en -weekend) en Pinksteren. Voor de zomervakantie komen er ook al veel boekingen binnen. Willeke heeft zelfs al een reserveringsverzoek voor 2022 ontvangen.

Bij De Adelaar zijn alleen voor de meivakantie nog enkele plekken vrij. “De boekingen lopen als nooit tevoren”, zegt Cobie. Ingrid merkt dat veel ouderen net als voor corona weer bewust in juni plekken op de Kampeerhoeve boeken om de drukte van gezinnen met kinderen in de zomer te ontlopen. Vorig jaar was dit door de beperkingen niet mogelijk.

Compliment 
Ingrid maakt graag van de gelegenheid gebruik om de gemeente Voorst te complimenteren. Die is volgens haar heel goed bereikbaar en zeer behulpzaam wanneer zij met vragen zit. Willeke en Cobie herkennen zich hier volledig in.

Cobie is ook lovend over de rol van de horeca. “Met name Ribhouse Texas betekent heel veel voor ons. Daar hebben we een ontzettend fijne samenwerking mee. Het restaurant zit aan de overkant van de weg. Er wordt vaak met tasjes over en weer gelopen. Of ze komen het brengen bij ons, dat waarderen wij heel erg. KriebelZ uit Terwolde en de pizzeria zijn hier ook geweest en we zijn heel blij dat we weer een snackcounter in het dorp hebben (Foodcorner Bites, red.).”

Een grote wens van Cobie is dat op De Adelaar zo snel mogelijk weer kinderfeestjes mogen plaatshebben. Willeke sluit zich hier voor haar camping graag bij aan - en prijst en passant haar ‘hertenvlees voor een goulashpotje’ aan. Ingrid doet in Bussloo niet aan kinderfeestjes, wel aan familiedagen mits die binnen de coronaregels mogelijk zijn. De ‘camping pods’ (houten huisjes) op de Kampeerhoeve zijn populair onder mensen die het thuiswerken beu zijn en die een rustige werkplek zoeken.

Ter afsluiting zegt Cobie Smeenk: “Ik hoop ook dat we weer de vrijheid krijgen om de ondernemers in de gemeente Voorst volop te ondersteunen en lekker weer winkels kunnen in- en uitsjouwen. Dat zou fijn zijn.”