Kappers uit de lockdown

    

 

“Het is echt superleuk dat we weer mogen. Een tijdje hoorde je niet veel over de kappers en ineens was er het gerucht dat we toch weer open zouden kunnen. Dan moet dat nog wel daadwerkelijk gezegd worden en duidelijk zijn onder welke voorwaarden dit kan”, zegt Marjolein de Waardt-Leerkes. Zij runt met Angelique Bruin de salon Sfeer Kappers aan de Duistervoordseweg in Twello.

Booming

Om de tijd zo goed mogelijk te benutten, zijn klanten bij Sfeer Kappers vanaf een uur of zeven ’s ochtends tot acht uur ’s avonds welkom. “Het is echt booming. We zijn met ons zessen, maar hebben niet zo’n heel grote salon waardoor we niet allemaal tegelijk kunnen gaan staan knippen.”

Viviënne van Beusekom, eigenares van VIP Company aan de Rijksstraatweg in Teuge, zegt dat zij voorlopig geopend is van half acht tot half negen. Viviënne heeft zes mensen in dienst. VIP Company is een kapsalon, schoonheidssalon en nagelstudio ineen. Je kunt er bijvoorbeeld onder de zonnebank, een laser-ontharingsbehandeling ondergaan of een afspraak maken voor een zogeheten haarwerk (pruik, haarstuk of extensions).

Bij MB Hair Fashion aan Molenweg in Terwolde knippen eigenares Melanie Beekman en haar collega van acht tot acht. Net als Sfeer Kappers komen zij op verzoek bij klanten thuis. Meestal zijn dit ouderen die het nog niet aandurven naar de salon te komen of slecht ter been zijn. VIP Company doet slechts bij hoge uitzondering (“stel dat iemand een gebroken been heeft”) aan thuisknippen. Viviënne: “We hebben een heel grote salon waar iedereen ruim kan zitten.”

Verbouwd 
Op 14 december hoorde de Teugse onderneemster dat ze haar salon weer moest sluiten. Direct daarna is zij ‘behang gaan scoren’. “Op het moment dat ik hoor dat ik niets kan doen, schiet ik in de stress. Uiteindelijk hebben we de hele zaak verbouwd. We moeten nu alleen nog de trap en plinten schilderen, maar zijn zeker op tijd klaar. Het team heeft me zo goed geholpen. Bijna alles hebben we zelf gedaan.”

Het team van Sfeer Kappers heeft in de afgelopen lockdown eerst de salon grondig schoongemaakt en zich daarna op onlinetrainingen gestort. “We zijn een ambassadeurswinkel van Keune, al onze producten zijn van dit merk”, zegt Marjolein. Zij legt uit wat de lockdown voor impact heeft gehad: “We hebben elf weken dicht gezeten en dat gaat je niet in de koude kleren zitten. En de steun die we in de eerste lockdown hebben gehad, die moeten we nu gaan terugbetalen. Dat is iets wat niet veel mensen weten.”

Door alle gemiste inkomsten moeten Marjolein en compagnon Angelique hun wens van een groter pand op de lange baan schuiven. “We groeien uit ons jasje, maar zijn blij dat iedereen weer in de salon kan staan. Laten we eerst maar weer eens een nieuwe buffer opbouwen.”

Melanie gaat in Terwolde ook weer vol goede moed en enthousiast aan de slag. “Gelukkig weten klanten ons weer massaal te vinden. Dit geeft aan dat we belangrijk zijn voor het welzijn van de mens.” Toch is zij er niet gerust op. “Het is best spannend. Ik weet dat we verantwoord en veilig kunnen knippen, maar wat gebeurt er als de besmettingscijfers weer oplopen, gaat de overheid ons dan over drie weken weer sluiten?” Bij Viviënne en Marjolein leeft deze angst ook.

Beunende kappers 
De kapsters steken hun ergernis over een aantal ‘coronazaken’ niet onder stoelen of banken. Zo gruwen zij van: topsporters en presentatoren die in een lockdown keurig geknipt voor de dag komen, kappers in loondienst die illegaal beunen tegen hoge tarieven én het uitblijven van berichten over besmettingen in supermarkten en in de politiek. Zij geloven er niets van dat het virus hier absent is.

“Ik vraag me af waarom wij überhaupt dicht zijn geweest?”, zegt Viviënne. Op televisie hoorde ik dat het RIVM helemaal niet heeft gezegd dat wij dicht moesten. En als je dan die filmpjes ziet van al die mensen in het Vondelpark en je kijkt in de supermarkt, dan denk ik dat de regels niet kloppen. Wij hadden al die tijd gewoon veilig aan het werk gekund. Overheid, weten jullie wel wat jullie zoveel mensen aandoen?”

Vanaf 3 maart kunnen Melanie, Marjolein en Viviënne zich weer vol overgave op hun passie storten. De drie breken wel graag nog een lans voor de horeca. Van hen mogen per direct alle terrassen open.