ZaZa heeft in coronatijd streepje voor op De Patron en Bosgoed

Door Rudi Hofman

Van de drie horecazaken die ditmaal centraal staan in deze verhalenserie straalt de spreekwoordelijke zon het felst voor IJssalon en Koffiebar ZaZa in Twello. De donkere coronawolken boven Restaurant Bosgoed in Wilp-Achterhoek en Gasterij De Patron (Twello) zijn ondanks een zomerse zondag allerminst verdwenen. Rudi Hofman sprak voor het Voorster Nieuws met de drie eigenaren.

Harco en Bianca Hommes runnen al bijna 21 jaar samen Restaurant (en zalencentrum) Bosgoed. Harco is de chef-kok en zijn vrouw doet de bediening. “Het is op dit moment heel slecht. Ik heb in al die jaren nooit eerder zo’n lege agenda gehad”, zegt Harco. Zijn omzet haalt hij normaliter grotendeels uit feesten, partijen en vergaderingen, maar die inkomstenbron is volledig opgedroogd.

Terrasdagen 
Ronald Lieferink mag zich sinds augustus 2020 de eigenaar noemen van Gasterij De Patron. Zijn team heeft tot op heden alleen op enkele terrasdagen kunnen draaien en dat ook nog eens op zeer beperkte schaal. Het vernieuwde terras - sinds kort voorzien van stijlvolle, grote parasols - biedt plaats aan 180 gasten, maar door de coronabeperkingen kunnen hier nu slechts vijftig personen gelijktijdig van een drankje en hapje genieten.

Vergeleken met de restauranteigenaren rollen Mariëtta Venerius en Evelien ter Steege met IJssalon en Koffiebar ZaZa een stuk soepeler door de coronacrisis. Eigenares Mariëtta opende ZaZa aan de Stationsstraat in 2012 en zes jaar geleden kwam Evelien bij haar werken. Zij is nu de bedrijfsleidster.

“Vanaf de start is het hartstikke goed gegaan. Mensen moeten wel een beetje aan je wennen en zeker in het eerste jaar dachten mensen in Twello vooral ‘wat moet Twello nou met zo’n grote ijssalon?’ Al snel sloeg dit om in ‘wow, we hebben een echte ijssalon in Twello’ met natuurlijk het allerlekkerste ijs in de regio”, zegt Mariëtta lachend.

Open ijskeuken 
Evelien maakt graag van de gelegenheid gebruik om te melden dat bij ZaZa al het ijs zelf wordt bereid. Klanten kunnen dit proces na corona in de open ijskeuken weer met eigen ogen bewonderen. In de vitrine staan altijd minimaal dertig verschillende smaken ijs.

Ook tijdens de lockdown kon ZaZa omzet genereren dankzij het uitgifteloket, al is en blijft de ijsverkoop natuurlijk heel weersafhankelijk. De speciaal voor coronatijd bedachte mini-ijstaart blijkt een gouden greep. Evelien: “Veel mensen zitten nu noodgedwongen alleen of met z’n tweetjes thuis en voor hen is de mini-ijstaart een uitkomst. Daarvan hebben we er al heel veel verkocht.”

Van dit soort positieve verhalen kunnen Harco en Ronald vooralsnog alleen dromen. Harco verlangt ernaar weer gasten te verwelkomen en ze in de watten te leggen. Dat is volgens hem het mooiste aan het horecavak. “Ik hoop dat de wereld zo gauw mogelijk op een punt komt dat we weer kunnen doen wat we het liefste doen en dat de lokale mensen, de groepen, de feesten en partijen weer zo snel mogelijk op poten komen”, zegt Harco.

Lange adem 
“Als je mensen met blijde gezichten ziet weggaan, daar doe je het voor”, vult Ronald hem aan. “We gaan dit overleven, het is een kwestie van een lange adem hebben, maar het moet ook weer niet té lang duren. Het grootste probleem is dat je geen ijkpunt hebt wanneer je kunt beginnen.”

De patron van De Patron heeft feitelijk alleen nog maar geld uitgegeven sinds zijn overname van de bekende horecazaak aan de Kerklaan. Hij investeerde flink in de verfraaiing van het terras en het optimaliseren van de keuken. De nadruk in het bedrijf ligt op de restaurantfunctie. “We hebben een algemene kaart waar veel lekkere dingen op staan. Ik denk dat de locatie zich hiervoor leent en dat gasten zich prettig bij ons zullen voelen.”

Daarnaast kunnen gasten aan de bar een biertje drinken en bij gelegenheid een voetbalwedstrijd of Formule 1-race kijken, maar de bar wordt, zo benadrukt de eigenaar, geen kroeg.  Hij hoopt dat De Patron voor heel veel Twellonaren een geliefde ontmoetingsplek wordt. “Ik zie er echt naar uit om van start te gaan.”

Veel steun 
Mensen het naar de zin maken, is waar Mariëtta van geniet. Zij en haar team zijn heel blij zijn met het enthousiasme van mensen uit Twello en omgeving over haar ijssalon, ook in coronatijd. “Aan alle hartverwarmende reacties hebben we veel steun gehad.”

Een mooie samenwerking van ZaZa met Brownies&downieS in Apeldoorn resulteerde in heerlijk browniesijs en in leuk inpakwerk voor de kanjers van ‘B&d’. Tot slot nog een nieuwtje: met de invoering van een Italiaanse lunchkaart wil ZaZa voor het eerst ook komende winter doordraaien; dus zelfs als het ijs en ijskoud is. Dit was vorig jaar al de bedoeling, maar toen gooide de lockdown roet in het eten.