Wederopbouw-woningen


Deze rij woonhuizen is gebouwd in 1949-1950, dus in de jaren vlak na de Tweede Wereldoorlog. Ze worden daarom ook wel ‘Wederopbouw-woningen’ genoemd.

De jaren na de oorlog waren in Nederland een periode met grote woningnood doordat veel huizen door de oorlog beschadigd of verwoest waren en er een grote woningnood was.

Het gaat hier om zes dubbele woonhuizen met schuurtjes, ontworpen door de Twellose architecten F. Bos en D. Stelling. Dit gebeurde in opdracht van de ‘Woningbouwvereeniging Gemeente Voorst'. In meerdere dorpen in de gemeente Voorst zijn in deze periode dergelijke woonwijken gebouwd.

Deze woningen zijn een goed voorbeeld van hoe de sociale woningbouw op het Gelderse platteland er vlak na de Tweede Wereldoorlog uit zag. Ze zijn met vakmanschap en met traditionele bouwmaterialen ontworpen en gebouwd. Het ontwerp was eenvoudig, maar wel met aandacht voor details. De woningen waren relatief gezien ruim en voldeden aan de moderne wooneisen. Bij de woningen hoort een grote tuin, zodat de bewoners ruimte hadden voor een moestuin, een kolenhok en een varkensstal of kippenren.

Contact

Enkweg 5 27
7383 CV Voorst
Plan je route

Locatie