Wellenstein


In tegenstelling tot veel andere boerenerven op de Voorsterklei is dit een relatief jonge boerderij. De boerderij is tussen 1860 en 1876 gebouwd en geeft daardoor een goede indruk van een welgestelde 19e-eeuwse boerderij.

Gebouwd in een tijd waarin het goed ging met de landbouw. Typisch voor deze periode en streek is dat de boerderij een zogenaamde T-boerderij is. Dit boerderijtype ontstond toen rijkere boeren het voorhuis van de boerderij (woongedeelte, voorste gedeelte van de boerderij) aan beide zijkanten ging uitbouwen. Het woongedeelte werd daardoor breder dan het achterhuis, zodat een T-vorm ontstond. Het brede voorhuis vormt de korte poot van de T en het langere achterhuis de lange poot. Later werden T-boerderijen ook wel in één keer gebouwd, zoals hier is gebeurd.

De kleine raampjes bovenin in het voorhuis, net onder de daklijst, geven de locatie van de zaadzolder aan: hier werd het graan gedroogd en opgeslagen. Aan de linkerzijde van het achterhuis bouwde de plaatselijke meester-timmerman G. Leusink in 1924/25 een voor die periode karakteristieke landbouwschuur.

Contact

Wellenstein
Voorsterklei 12
Voorst
Plan je route

Locatie