Gedenksteen Halifax Crash Voorst


Vroeg in de avond van 1 maart 1943 stijgt van verschillende vliegvelden in Engeland een luchtvloot van 302 bommenwerpers op voor een nachtelijke aanval op Berlijn. Het is tot op dat moment in de oorlog de grootste aanval op Berlijn.

Tijdens deze aanval gaan in totaal 17 toestellen verloren, waaronder één Halifax, type Mk II. Het is een toestel van het 51e Squadron van de RAF basis in Snaith. Na een succesvolle missie boven Berlijn wordt de Halifax neergehaald door een Duitse nachtjager. Even na middernacht, op 2 maart 1943, crasht het toestel in een akker bij de Klarenbeekseweg in het dorp Voorst. De zeven bemanningsleden komen bij de crash om het leven. 

Herdenkingssteen
De bemanningsleden van de Halifax streden voor onze vrijheid. Zij moesten dat bekopen met hun leven. Om hen in herinnering te houden, is op 2 maart 2019 een herdenkingssteen met hun namen onthuld door de burgemeester van de gemeente Voorst Jos Penninx en Gerrit Smit. Beide hielden een toespraak. Op de locatie waar in 1943 ‘de Halifax van Voorst’ neerkwam zijn tevens zeven bomen gepland, als symbool voor de zeven omgekomen bemanningsleden.  

 

Locatie