Enkstein


Dit witgepleisterd landhuis is in 1855 gebouwd. In de rechterzijgevel bevindt zich de ingang, met een portiek met Dorische (Griekse) zuilen. Het landhuis vormde het centrum van de buitenplaats en werd omringd door fraai, groot park in landschapsstijl.  

In de Eerste Wereldoorlog werden in het landhuis Belgische kinderen opgevangen en verpleegd. Zij waren vluchtelingen, zoals zoveel Belgen die vanaf 1914 het neutrale Nederland binnen vluchtten. In de villa woonde vanaf 1916 een Belgisch echtpaar, die met hulp van een verpleegster en een huishoudster voor de kinderen zorgde.

In de tweede helft van de 20ste eeuw was in het landhuis een bejaardentehuis gevestigd. Eind jaren ’70 werd het huis met park verkocht aan het echtpaar Hensbergen. Ondertussen was er al een sloopvergunning voor het dan al rijksmonumentale landhuis afgegeven. Het echtpaar Hensbergen raakte echter gecharmeerd van het historische karakter van het landhuis en besloten het gebouw toch te behouden en zelfs helemaal te restaureren. Dankzij hen is dit karakteristieke pand bewaard gebleven. Wel werd het grote park verkocht en verkaveld ten behoeve van woningbouw. In de jaren ’90 werd het huis opnieuw verkocht en kreeg het de bestemming van kantoor.

Contact

Enkstein
Rijksstraatweg 102
7383 AV Voorst
Plan je route

Locatie