Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk


Waar oud en nieuw elkaar treffen. Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk zet zich in voor het behoud van ambachtelijke houtbewerking.

In de historische klompenmakerij, de oudste van Nederland, en de houtzagerij De Wilpsche Dijk worden unieke historische productie-processen in stand gehouden. Het is een plek vol historie en ambacht, waar oud en nieuw elkaar treffen. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Informeer naar de rondleidingsmogelijkheden.

Deze stoomhoutzagerij is opgericht aan het einde van de Eerste Wereldoorlog door Hein Groen uit Deventer. Waarschijnlijk werd de zagerij deels gebouwd met afbraakmaterialen die vanuit Rotterdam per schip naar Deventer werden gebracht. In de loop van de tijd is het complex een aantal keer uitgebreid. In het begin werd er gewerkt met een stoommachine, later ging men over op een zuiggasmotor. Rond 1930 werd uiteindelijk definitief omgeschakeld naar elektriciteit als aandrijving van de machines. In de fabriek werden boomstammen verzaagd. Er zijn nog vijf van de originele zaagmachines bewaard gebleven. Ook was er een slijperij, waarin de zagen werden geslepen.

Openingstijden

  • Voor verkoop geopend op maandag, donderdag en vrijdag van 09.00 uur tot 16.00 uur.

    Bezoek van groepen van meer dan 10 personen op afspraak mogelijk.

Locatie