Molen De Zwaan


Deze achtkantige bovenkruiende stellingmolen uit 1740 is oorspronkelijk een pelmolen uit Uithuizen (Groningen). Hoe kwam deze molen in Voorst terecht?

Hier was in 1894 al een moderne stoommaalderij aan de Enkweg gebouwd. Echter, deze maalderij maalde wel een gelijkmatige kwaliteit meel, maar vereiste veel vakkekennis en was door de hoge brandstofkosten duur in gebruik. Daarom besloot de toenmalige molenaar om toch weer met een ‘gewone’ molen te malen. Hij vond een exemplaar in Uithuizen. In 1904 werd deze molen in onderdelen per schip naar Voorst getransporteerd.

De molen is in 1967, na een broodnodige restauratie, vernoemd naar molenaarsdochter Zwaantje. In de jaren ’80 werd het echter niet meer rendabel om met de molen veevoeder te blijven malen. Dankzij stichting De Zwaan, die het onderhoud en beheer van de molen sindsdien op zich nam, is de molen nog steeds in goede staat en draaiende te bewonderen.
De hele molen kan vrij worden bezichtigd. Ook staat de molenaar graag voor je klaar voor een rondleiding of om je van alles over de molen toe te lichten.

Openingstijden

  • Elke zaterdag open voor bezichtiging:
    mei tot en met september 10:00-14:30 uur
    oktober tot en met april 09:30-12:30 uur,

Locatie