Dorpskerk Terwolde


Al in de 13e eeuw stond op deze plek een klein kerkje, gewijd aan de heiligen Cosmas en Damianus. Dit kerkje werd rond 1400 en 1540 verbouwd tot het huidige gebouw.

De kerk en haar interieur vormen een prachtig tijdsbeeld van de eeuwenoude geschiedenis van deze plek. Je vindt er bijvoorbeeld archeologische vondsten, een middeleeuws doopvont, met houtsnijwerk versierde kerkbanken uit de 17de eeuw en een kerkorgel uit 1827. Ook zijn er fraaie muurschilderingen te bewonderen, waaronder schilderingen van Ewolt van Delft uit ca. 1540. De schildering van de heilige Cunera is, zeker voor deze streken, uniek te noemen. 
Behalve de frescoś's en muurschilderingen vind je in deze kerk ook een prachtig monumentaal orgel, gebouwd in 1827 door de bekende Deventer orgelbouwer Carl Friedrich August Naber. Het was z'n eerste werkstuk als zelfstandig orgelbouwer. Ook Albert Schweizer heeft op dit orgel gespeeld.

De Cosmas en Damianus kerk staat ook bekend om zijn uitstekende akoestiek en is daardoor zeer geschikt voor het geven van: concerten en lezingen.

Locatie