Museum Zozijn

 

De Lathmer heeft een lange en boeiende geschiedenis. De naam Latmere werd voor het eerst in historische documenten vermeld in 1273. Aan het eind van de Middeleeuwen werd op deze locatie een omgracht kasteel gebouwd. In de eeuwen die volgden werd het grondgebied uitgebreid tot een uitgestrekt landgoed, met bossen, lanen, pachtboerderijen, visvijvers en een eigen molen. Het kasteel werd eind 18de eeuw gesloopt en vervangen door een landhuis. Rondom dit nieuwe landhuis werd een weelderig landschapspark aangelegd. Helaas brandde dit landhuis in 1911 volledig af. Kort daarna is het huidige landhuis gebouwd. Het ontwerp is geïnspireerd op het oude middeleeuwse kasteel dat hier ooit stond. Rondom het huis heeft de bekende tuinarchitect Leonard A. Springer een fraaie tuin ontworpen, waarvan een klein gedeelte bewaard is gebleven.

Vanaf 1950 werd de Lathmer gehuurd en later gekocht door de Daniël de Brouwerstichting. Zij maakten van het landhuis een tehuis voor zwakzinnige jongens en mannen. Het tehuis werd geleid door de Congregatie van de Broeders Penitenten. Later werd het tehuis overgedragen aan een aparte stichting, die later het huidige Zozijn geworden is.

Het landgoed heeft zich sinds 1950 ontwikkeld tot een groot zorgcomplex. In het ‘kasteel’ is sinds kort een museum ingericht, waarin het boeiende verhaal van de Lathmer vanaf 1950 verteld en tentoongesteld wordt. Verder is er een historische wandeling uitgezet langs leuke bezienswaardigheden op het terrein. Ten slotte is er buiten op het voorplein een interessante expositie over de vroegere geschiedenis van De Lathmer, verzorgd door de Historische Vereniging Voorst.