Prinsessendag

Op 2 augustus 1945 landden de prinsesjes na hun verblijf in Canada tijdens de Tweede Wereldoorlog op Vliegveld Teuge. Het koninklijk gezin was weer compleet! Voor prinses Margriet waren haar voetstapjes op Teuge haar eerste voetstapjes op Nederlands grondgebied. Dit was een reden voor een groot feest. Op 1 augustus 2021 werd voor de eerste keer de officiële terugkeer van de Oranje-prinsessen gevierd met een bijzonder televisieprogramma vanaf vliegveld Teuge.

 

Sobere ontvangst, groots moment

Op donderdag 2 augustus 1945 landden er twee vliegtuigen op vliegveld Teuge bij Apeldoorn. Prinses Juliana stapt met prinses Margriet uit het ene toestel, dochters Beatrix en Irene uit het andere. Prins Bernhard was overgevlogen uit Beekbergen. Na een sobere ontvangst vertrok het gezelschap naar koningin Wilhelmina. Die had haar intrek genomen in een villa nabij het ‘uitgewoonde’ Paleis Het Loo.

Het is inmiddels 75 jaar + 1 geleden dat HKH-prinses Juliana en drie prinsessen: Beatrix, Irene en Margriet definitief terugkeerden naar het bevrijde Nederland. Een symbool voor herrijzend Nederland.

Vrijheid wordt gevierd met online voorstelling

Vanwege de Corona-maatregelen is gekozen voor een afwisselende presentatie met foto’s en film. De voorstelling op Teuge is geheel digitaal terug te kijken. Gelet op de Corona-beperkingen kon publiek helaas niet toegelaten worden bij de voorstelling. Het programma is gepresenteerd door Ilse Voerman en Maartje Goedings, beiden net geen 20 jaar. Bekijk hieronder de uitzending terug!

Bekijk de uitzending terug

De waarde van vrijheid

De terugkeer van de prinsesjes symboliseert de hernieuwde vrijheid, de relatief veilige situatie en ook de verbondenheid van de Oranjes met herrijzend Nederland. Op 1 augustus 2021 is de dag waarop vrijheid, vrede en verbondenheid met de terugkeer van de koninklijke familie is gevierd.