Activiteiten op Open Monumentendag

De Open Monumentendag vindt dit jaar plaats op zaterdag 10 september, van 10.00 uur tot 17.00 uur. Ook dit jaar heeft het comité Open Monumentendag Voorst samen met monumenteigenaren en diverse organisaties een gevarieerd en leuk programma georganiseerd voor jong en oud. Er is van alles: opengestelde monumenten,
bijzondere activiteiten, fietsroutes, exposities, presentaties, demonstraties en gelegenheid voor een hapje en een drankje op diverse terrasjes.

Expositie riviervisserij: verleden, heden én duurzame toekomst

  Op het Natuurerf de Ziele (De Ziele 4 in Twello) vind je u op zaterdag én zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur de expositie ‘riviervisserij’. Dit is echt een aanrader! De visserij op de IJssel maakt al vele eeuwen deel uit van onze regio. Dit bijzondere evenement neemt een kijkje in deze geschiedenis, dat tegelijkertijd een familiegeschiedenis is. Er is een tentoonstelling van allerlei visserijmateriaal (zelfs een heuse zeepunter) en historische foto’s. Verder zijn er op zaterdag twee demonstraties: het ‘boeten’ van fuiken en het roken van paling. Ook kunt u luisteren naar de boeiende verhalen van twee oud-vissers. Zowel voor jong en oud valt er van alles te beleven en te zien.

  Lees hier meer

  Mr. A.C. baron Van der Feltzgemaal

  Het mr. A.C. baron Van der Feltzgemaal is dit jaar voor het eerst opengesteld op de Open Monumentendag. Binnenkort gaan hier allerlei ontwikkelingen plaatsvinden. Het terrein wordt herontwikkeld, er wordt een nieuw pompgebouw bij gebouwd, het elektrische gemaal wordt gemoderniseerd en het oude stoomgemaal wordt gerestaureerd en krijgt een nieuwe bestemming. De gemeente Voorst, het waterschap Vallei en Veluwe, de provincie Gelderland en de coöperatie Nijbroek doen samen mee aan de Erfgoed Deal om dit mogelijk te maken. Tijdens de Open Monumentendag heb je de bijzondere gelegenheid om het gemaal te bezichtigen en kom je alles te weten over de ontwikkelingen en de toekomst van deze plek. Ook kunt je zien wat er nog meer in Nijbroek gebeurt in het kader van de Erfgoed Deal en klimaatadaptatie.

  Katerstede

  Deze boerderij heeft een fascinerende en voor de gemeente Voorst unieke voorgevel, die aan een vakwerkhuis doet denken. Het voorste houten gebint is in het metselwerk van de voorgevel opgenomen. Vroeger kwam zoiets dergelijks bij meer boerderijen voor, maar tegenwoordig is dit zeldzaam geworden. De naam van de boerderij (Katerstede) en de relatief kleine omvang ervan wijzen erop dat dit een boerderijtje van een keuterboer was. De keuken en de bijkeuken van de boerderij zijn opengesteld en ook de boomgaard bij de boerderij. De eigenaren zijn bezig om de boerderij energieneutraal te maken. Verschillende maatregelen daartoe zijn al getroffen en de eigenaren denken na over verdere verduurzamingsmaatregelen. Zij nemen de bezoekers graag mee in hun zoektocht naar een energieneutraal en duurzaam monument.

  Zozijn/De Lathmer

  De Lathmer heeft een lange en boeiende geschiedenis, die al in de Middeleeuwen begon. Recent is in het landhuis een uniek museum ingericht. Speciaal voor de Open Monumentendag is dit museum Zozijn gratis opengesteld voor het grote publiek. Ook is er een historische wandeling over het terrein en is er een interessante tentoonstelling van de Historische Vereniging Voorst. 

  Lees hier meer

  Grote Noordijk

  In de 17de eeuw stond op deze plek een eenvoudige boerenhoeve. In de eeuwen die volgden breidden diverse eigenaren het boerenbedrijf uit tot een groot landgoed en werd de boerderij uitgebreid en verbouwd tot een welgesteld landhuis. In de afgelopen jaren is begonnen met de grootschalige restauratie en renovatie van het landgoed. Zo zijn de tuinmanswoning en de beide achterhuizen van het landhuis in ere hersteld en hebben deze een nieuwe bestemming gekregen. Nu zijn het voorhuis van het landhuis en het koetshuis aan de beurt. Het voorhuis van het landhuis is opengesteld.

  Open Monumentendag 2022

  Download hieronder de samenvatting van het programma en zie wat je waar kunt doen op 10 en 11 september.

   

   

  Download