Voorst en haar geschiedenis

Cultuurhistorische pareltjes

Het Voorster landschap is een landschap dat al sinds de prehistorie door mensen wordt bewoond, bewerkt en gekoesterd. Elke generatie heeft zijn sporen nagelaten. Dit eeuwenoude gebied is daarom bezaaid met cultuurhistorische pareltjes. Ze maken dit waardevolle landschap tot een aantrekkelijke en fascinerende plek om te wonen, werken en recreëren. Er valt zoveel te zien! Van pittoreske middeleeuwse dorpjes tot statige landhuizen en van slingerende IJsseldijken tot één van de oudste polders van Nederland. Deze uitgestrekte, landelijke gemeente zit vol afwisseling. De rijke cultuurhistorie vertelt de verhalen van vroeger op een manier die het huidige landschap schoonheid en identiteit geeft. Zo kunnen we er in de toekomst ook nog van genieten!

Ver in het verleden

Veel cultuurhistorische schatten bevinden zich verborgen voor ons, veilig onder de aarde. Sommige daarvan worden tijdens archeologische opgravingen aan het licht gebracht. Deze sporen gaan ver terug in de tijd en tonen ons hoe het leven in Voorst er in de prehistorie uitzag. We vinden kleine akkertjes, boerderijen, waterputten, grafheuvels, huisraad en jachtgerei. Het oudste graf dat gevonden is, is meer dan 4500 jaar oud. Uit latere perioden vinden we ook Romeinse munten en vroeg-middeleeuwse kookpotten en sieraden. Deze vondsten komen meestal in musea terecht, maar je kunt in het landschap ook veel archeologische sporen zien. Als je goed kijkt, zie je misschien wel een prehistorische grafheuvel of een middeleeuwse terp.

Cultuurhistorische pareltjes - Ontdek het verhaal achter de cultuurhistorische pareltjes in de gemeente Voorst!

  • Dorp Voorst

    In 893 schreef een monnik van het klooster Prüm in Duitsland in een oorkonde het woord ‘Vuorst’. Zou hij zich gerealiseerd hebben hoe belangrijk dit moment was?

    Dorp Voorst
  • Polder Nijbroek

    Nijbroek was rond het jaar 1200 geen prettige plek om te wonen. Het land was drassig en de natuur ontoegankelijk.

    Polder Nijbroek
  • Terwoldse bandijk

    De IJssel was een flinke lastpost in de late middeleeuwen. Om de overstromingen en waterlast te beteugelen werden er dijken aangelegd. Zo ook de Bandijk.

    Terwoldse bandijk
  • Burchten en Lusthoven

    Wist je dat het Voorster landschap vroeger bezaaid was met kastelen en versterkte adellijke huizen (havezaten)?

    Burchten en Lusthoven
  • Eeuwenoude IJssel

    De rivier de IJssel heeft lang niet altijd gestroomd waar hij nu stroomt. Vroeger was het verloop van de rivier veel bochtiger en grilliger.

    Eeuwenoude IJssel