Terwoldse bandijk
De IJssel was een flinke lastpost in de late middeleeuwen. Om de overstromingen en waterlast te beteugelen werden er dijken aangelegd. Zo ook de Bandijk tussen Terwolde en Wapenveld in de 14de eeuw. Lees hieronder het verhaal hoe de rol van de Bandijk binnen enkele jaren positief veranderde. Van noodgedwongen oplossing voor de overstromende IJssel tot handelsroute voor de groeiende welvaart.
Elk nadeel heeft zijn voordeel
De IJssel was een flinke lastpost in de late middeleeuwen. Om de overstromingen en waterlast te beteugelen werden er dijken aangelegd. Zo ook de Bandijk tussen Terwolde en Wapenveld in de 14de eeuw.
Naast zijn functie als waterkering bleek de dijk ook heel handig te zijn als weg. Je reisde er hoog en droog en legde zonder belemmeringen grote afstanden af. Al gauw ontstond over de Bandijk een belangrijke handelsroute. De weg werd veel gebruikt voor handel tussen Zwolle en Kampen in het noorden en Deventer en Zutphen in het zuiden. Niet alleen lokale kooplieden, maar ook internationale handelaren maakten graag gebruik van deze handelsroute. Langs de Bandijk rond Terwolde schoten de herbergen dan ook als paddenstoelen uit de grond, met kleurrijke namen als het Swarte Peert en de Volle Hand.
Boeren welvaart
Ook boeren vestigden zich graag langs de Terwoldse Bandijk. Ten westen van de dijk lagen vruchtbare landbouwgronden. Ten oosten van de dijk gebruikten ze de grazige uiterwaarden als hooiland en weiland voor hun vee. Geen wonder dat veel boeren hier welvarend werden. Met name de 19de eeuw was een periode van grote bloei. Zelfs de landbouwcrisis rond 1870 trof de boeren minder hard dan elders in het land. Ze specialiseerden zich in veehouderij en fruitteelt en dat bleek een goede keuze te zijn. Het lokale runderras, dat later het Roodbonte Maas-Rijn-IJssel (MRIJ) vee gaat heten, is de trots van de streek. De bloesem van de vele boomgaarden kleurde dit hele gebied in het voorjaar wit en roze.
IJsselhoeven
De rijkdom die de boeren in deze bloeitijd vergaren staken ze in de verbouw en of nieuwbouw van hun boerderijen. Dit zijn de typische IJsselhoeven: grote boerderijen met een villa-achtig voorhuis waar kosten noch moeite gespaard zijn om het bouwwerk grandeur te geven. Niet alleen direct aan de dijk, ook in de rest van Terwolde en Nijbroek zijn deze statige hoeven te vinden.
De fraaie landschappelijke en cultuurhistorische karakteristieken hebben van de Terwoldse Bandijk en zijn omgeving een prachtig landschap gemaakt. Het mag met recht één van de parels van de gemeente Voorst genoemd worden.
Bekijk meer parels