Slimme zet helpt ondernemers Dave en Wilco door de coronacrisis heen

 

Wat doe je als ondernemer wanneer je vergaderlocatie door de coronacrisis langdurig leeg komt te staan? Dan bedenk je een plan B; dit is in elk geval wat Dave Schiphorst en Wilco van Rooijen hebben gedaan en niet zonder succes!

Dave Schiphorst is eigenaar van Out of the Office in Bussloo. Op het voormalig FC Cupa-terrein richt hij zich sinds januari 2020 op het hosten van onder meer bedrijfsevenementen en teambuildingssessies. Twee maanden later kwam dit door corona stil te leggen.

Popquiz 
De ondernemer, die op verzoek van klanten ook elders zijn diensten levert, moest zijn koers tijdelijk verleggen: “Ik heb een achtergrond als muzikant en techneut en vroeg een bevriende muzikant Guido van Heuvelen of het een goed plan was om popquizzen te gaan doen. Guido zei: ‘laten we het maar proberen’. Nou, het loopt als een malle. De eerste quiz was vorig jaar 22 maart en inmiddels gaan we richting de 150. Door de popquizzen hebben wij corona overleefd.”

Het ene na het andere bedrijf schakelt het duo in, dat vanuit een tot studio omgetoverde zaal bij Out of the Office zijn muzikale en entertainende werk doet. Naast de popquizzen haalt Dave ook enige omzet uit andere online-events waaronder ondernemersverkiezingen.

Wilco van Rooijen heeft het aan zijn vrouw te danken dat ‘het Basiskamp’ in Voorst ondanks corona toch veel wordt gebruikt en inkomsten oplevert. De bekendste bergbeklimmer van Nederland bereidt hier normaal gesproken zijn eigen expedities en projecten voor. Voor corona gaf hij hier ook presentaties, workshops en teambuildingsessies.

Toffe locatie 
Het idee om het Basiskamp aan bedrijven te gaan verhuren, ontstond heel natuurlijk. “Ik kreeg steeds meer de vraag, goh wat een toffe locatie is dit, zo prachtig in de natuur en maar een uurtje van de Randstad; kunnen we hier ook gebruik van maken?” Dit liep heel aardig, maar ook Wilco ondervond de gevolgen van corona en zag de boekingen in rap tempo verdampen.

Wilco: “In het begin riep ik heel stoer ‘over drie maanden ziet de wereld er heel anders uit’. Dit bleek langer te duren en ik ging nadenken of dit wel iets is wat terug zou komen. Ik ben met House of Sports webinars in de markt gaan zetten. Dat gaat wel, maar de marges zijn meer dan gehalveerd en de jeu van het netwerken en mensen persoonlijk ontmoeten, die was er natuurlijk wel een beetje af.”

Natuurhuisje  
Ondertussen stond het Basiskamp leeg. Wilco’s echtgenote Heleen Eshuis stelde voor het op natuurhuisje.nl aan te bieden. Hij had daar nog nooit van gehoord, maar ging mee in dit idee. “We zijn vorig jaar net voor de zomer begonnen. Het liep meteen als een tierelier en loopt tot de dag van vandaag door. Huurders hebben het gehele Basiskamp als appartement tot hun beschikking. Dit staat op zichzelf.”

Het zijn met name natuurliefhebbers die het Basiskamp boeken. Zij moeten dit voor minimaal vijf dagen doen. “Het is echt hartstikke leuk en veel makkelijker dan wanneer je met bedrijven te maken hebt. Je hoeft geen offertes te maken en hebt veel minder gedoe. Aanvragen komen binnen via de app en je kunt mensen accepteren of weigeren.”

Opstaan  
‘Als je valt, moet je daarna gewoon weer opstaan’, is het motto van Dave. ”En weet je zelf geen oplossing voor je probleem te bedenken ga dan met andere ondernemers in gesprek. In deze crisis heb ik geleerd dat je samen meer bereikt dan alleen.” Niettemin voorspelt hij dat er nog heel veel horecabedrijven gaan omvallen.

Wilco ziet de coronacrisis vooral als een kans om veranderingen in gang te zetten. “In het dal groeien de mooiste bloemen. Iedereen kijkt altijd naar de top en wil die bereiken, maar uiteindelijk keer je weer terug naar het dal. Dit is het moment om, als je naar de natuur kijkt, aan de noodzakelijke transitie te gaan werken. Het is geen simpele businesscase, maar gaat om het overleven van de mensheid.”

Startklaar 
Het pand van Out of the Office krijgt momenteel een nieuw dak waarop 114 zonnepanelen komen te liggen. Zodra de coronaregels losser worden of zelfs verdwijnen, kan eigenaar Dave met zijn sterk ingekrompen team in Bussloo vol aan de bak. “Dan moeten we startklaar zijn. Ik ga ervan uit dat het in de zomer beter wordt. We hebben hier een heel mooi terrein van 2,2 hectare en een overdekt terras, dus is hier coronaproof veel mogelijk. Zowel binnen als buiten.”