Struinend langs landgoederen en monumenten

Ontdek met deze wandelingen de mooiste landgoederen in Voorst

De omgeving van Voorst leent zich ontzettend voor wandelen langs landgoederen. Wandel over Klompenpad Het Fliertpad en bewonder een stuk van het landgoed van Huize Hunderen of snuffel in de boomgaard van Huis Duistervoorde. Er zijn in Voorst genoeg mogelijkheden voor mooie wandelroutes. In dit blog delen we onze favorieten met jullie.  

De Twellose Landgoederenroute

 

Als je ervoor kiest om de Twellose Landgoederenroute te bewandelen, kom je langs diverse landgoederen en monumenten. De route start vanaf het station in Deventer en loopt via diverse indrukwekkende landgoederen in de gemeente Voorst richting het centrum van Twello. Tijdens de wandeling geniet je van een prachtig uitzicht op de levendige rivier de IJssel en de verschillende uiterwaarden die hieruit vloeien vanaf de brug in het stadscentrum van de IJssel. De route is in totaal 20 km maar mocht je dit te veel vinden, kan je er ook voor kiezen om te stoppen bij het station van Twello. 

Een van de oudste plekken van Twello 
Tijdens het wandelen kom je onder andere langs het landgoed van Huize Hunderen, ook wel Het Hunderen genoemd. Het monumentale pand met koetshuis stamt uit de 17e eeuw en is een van de oudste plekken van Twello. Natuurlijk is in de loop der jaren wel het een en ander veranderd aan het pand. Zo vond er in de 19de eeuw een ingrijpende verbouwing plaats en kreeg het huis zijn huidige vorm. Dit maakt dit landgoed echter niet minder indrukwekkend en daarom is het ook zeker de moeite waard om er langs te wandelen.  

Een laaggelegen plek in het bos 
Het schitterende monumentale landgoed Hartelaer is een ander landgoed dat je tegen zal komen tijdens het wandelen over de Twellose Landgoederenroute. Het landgoed was oorsponkelijk een zelfstandige hofmark maar werd in de 14e eeuw met enkele kleine hofmarken samengevoegd tot de Silvolder of Teugse mark. Een leuk weetje is dat Hartelaer ook wel laaggelegen plek in het bos betekent dat veel over de ligging van het landgoed zegt.  

Van archeologische vondsten tot filmset 
Landgoed het Schol kent een rijke geschiedenis. Het landhuis is ontworpen door M. van Hartel en heeft een indrukwekkende uitstraling dankzij het gebruik van roodbruin pleisterwerk. Vanwege de prachtige ligging is wandelen over het landgoed zeker geen straf. Het Schol ligt aan een kolk aan de voet van de eeuwenoude Wilpsedijk. Het landgoed kent een uitgebreide geschiedenis. Zo werden er op het landgoed archeologische vondsten gedaan en vonden er opnames plaats van de oorlogsfilm A Bridge Too Far.  

De enige nog op wind werkende houtzaagmolen in Overijssel 
Op de grens van Voorst en Deventer staat de enige nog op wind werkende houtzaagmolen in provincie Overijssel. Als je de molenaar aan het werk wilt zien, kan je het beste op dinsdagen of zaterdagen tussen 09:00 en 17:00 uur langskomen. Kijk hoe de molenaar samen met de vrijwilligers stammen zaagt, zagen slijpt, stammen uit het water takelt en zagen stelt. Tijdens de werkzaamheden wordt er ook uitleg gegeven aan bezoekers over de bomen, het wateren en het zagen.  

Het Fliertpad

Als je er voor kiest om het Fliertpad te bewandelen kom je langs imposante landgoederen, pittoreske boerderijen en door het beekdal van de Fliert. Deze route is 16 kilometer lang maar kan eventueel uitgebreid worden met het Tuylermarkerpad en het Avervoorderpad. Tijdens het wandelen is de kans groot dat je vee of wild spot. Om deze reden is het niet toegestaan om honden mee te nemen op de particuliere delen van dit Klompenpad. Hieronder worden een aantal bijzondere plekken uitgelicht die je tegenkomt tijdens het wandelen.  

Langs indrukwekkende rijksmonumenten. 
Ook tijdens deze route is het mogelijk om langs een indrukwekkend landgoed te wandelen. Huis de Parckelaer in Voorst kent een rijke geschiedenis en ging van een havezate zonder gezicht naar een indrukwekkend rijksmonument. In 1514 wordt het huis de Packelaer voor het eerst vermeldt maar het is nog steeds niet bekend hoe de middeleeuwse vorm van het huis er uitzag. 

Waar oud en nieuw elkaar treffen. 
Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog werd Stoomhoutzagerij Wilpsche Dijk opgezet door Hein Groen uit Deventer. In het begin werd gewerkt met een stoommachine maar later werd dit een zuiggasmotor. Pas in 1930 werd overgestapt naar elektriciteit om de machines draaiende te houden. De originele zaagmachines zijn bewaard gebleven en kunnen bewonderd worden bij de stoomhoutzagerij. Ben je op zoek naar bijzondere producten van het oude ambacht? Dan is een bezoekje zeker de moeite waard. Bewonder de prachtige handgemaakte boomstamtafels die in verschillende afmetingen worden gemaakt.  

Ontdek het mooie buitengebied van Terwolde - Het Woldermarkerpad

Wil je de omgeving verkennen tijdens een niet al te lange wandeling? Het Woldermarkerpad is 7 kilometer lang en is dus ook perfect voor de minder ervaren wandelaar. Als je er voor kiest om deze route te bewandelen kom je onder andere langs een prachtig landgoed. Struin langs boerenerven en historische wegen en ervaar de rust en ruimte in het IJssellandschap. Omdat je over onverharde paden wandelt is het zeker te adviseren om waterdicht en stevig schoeisel te dragen. Zo ben je voorbereid op alle avonturen die je gaat beleven.  

Hopelijk heb je voldoende inspiratie en ga je binnenkort wandelen langs alle prachtige landgoederen die gemeente Voorst kent.  

Ontdek alle klompenpaden - in de gemeente Voorst