Natuur & Landschappen

Van Veluwe tot IJssel

Het landschap van de Veluwe tot de IJssel is niet voor niets een nationaal landschap, het is één van de aantrekkelijkste landschappen van Nederland. Er zijn uitgestrekte bossen en heidevelden, een prachtig kleinschalig cultuurlandschap met landgoederen en karakteristieke boerderijen en een schilderachtig rivierenlandschap met uiterwaarden en dijken. 

Afwisselende landschappen

Op de overgang tussen het zand van de Veluwe en het klei van de IJssel ligt de gemeente Voorst. Door haar ligging tussen het zand en de klei biedt de gemeente Voorst een zeer divers landschap. In het noorden vinden we de polder Nijbroek, in het oosten de oeverwal en de uiterwaarden en richting het westen en zuiden de landgoederen op de hogere zandkoppen. 

Genieten van het cultuurlandschap

Door deze grote afwisseling in landschappen is de gemeente Voorst de perfecte gemeente om van ons Nederlandse cultuurlandschap te genieten.

Wandelend of fietsend genieten

Unieke landschappen - Ontdek de achtergrond en het ontstaan van de diverse en unieke landschappen!

 • Landgoederenzone

  Weinig landschappen spreken zo tot de verbeelding als de landgoederenzone. Deze zijn gesticht door rijke kooplieden uit Deventer en Zutphen. Benieuwd naar het hele verhaal? Lees dan verder.

  Landgoederenzone
 • Polder Nijbroek

  De polder Nijbroek is een van de oudste polders van ons land. Er is in Nederland veel aandacht voor Polders zoals de Beemster, echter in Nijbroek is al 300 jaar eerder een moeras ontgonnen, zonder hulp van watermolens.

  Polder Nijbroek
 • Weteringse Broek

  Het Weteringsebroek is een recreatief zeer aantrekkelijk gebied tussen de nieuwbouwwijk Zuidbroek in Apeldoorn en de dorpen de Vecht en Teuge. Lees snel verder om te ontdekken wat je hier allemaal kan beleven!

  Weteringse Broek
 • Flora & Fauna

  Door de grote diversiteit aan landschappen in de gemeente Voorst vind u ook veel verschillende soorten planten en dieren. Ontdek hier de 'big five' van Voorst.

  Flora & Fauna
 • Rivierenlandschap

  De rivier de IJssel heeft een groot deel van ons landschap ingericht. Wil je weten hoe de IJssel de basis van het landschap heeft gevormd? Lees dan snel verder en ontdek het rivierenlandschap!

  Rivierenlandschap