Verborgen Bossen

Welkom in de verborgen bossen van Voorst! Ontdek, ervaar en proef de sfeer van een rijk verleden. Wandel over een middeleeuwse dijk, verdiep je in de legendes van het Juffersgat en laat je meevoeren in het verhaal van hoe een koperslager welvaart in Klarenbeek bracht. En vergeet vooral niet te genieten van de prachtige variatie in landschappen, die de landgoederen Beekzicht en Klarenbeek je bieden.

Verborgen bossen in de IJsselvallei

Zeg je Veluwe dan zeg je bossen en heide. Maar wist je dat je ook in de IJsselvallei bos en heide kunt vinden? In Voorst noemen wij dit de verborgen bossen, met soms verborgen verhalen. Deze onbekende pareltjes vind je vooral tussen landgoed Klarenbeek en landgoed Beekzicht.

Landgoed Beekzicht

Op dit 200 jaar oude landgoed proef je letterlijk en figuurlijk nog altijd het agrarisch verleden. Zo is boerderij de Kolke nog altijd een actief akkerbouwbedrijf waar je de producten van eigen grond in de bijbehorende boerderijwinkel kan kopen. Het landgoed zelf heeft nog altijd een moestuin en een rozentuin die in de zomer op woens- en donderdag opengesteld zijn. Vrijwilligers beantwoorden dan graag je vragen. Ontdek de uitgestrektheid van dit prachtige landgoed per fiets of te voet!

Lees hier meer

Landgoed Klarenbeek

Wat ooit in 1732 begon met een koperpletterij is tegenwoordig een prachtig voorbeeld van industrieel erfgoed dat al acht generaties lang in familiehanden is. De rijksmonumentale fabriekspanden van de voormalige sigarenkistenfabriek zijn stijlvol gerestaureerd en vormen nu een sfeervolle evenementenlocatie. Familie Krepel heeft een groot deel van het landgoed opengesteld voor wandelaars. Al wandelend kun je maar zo een heus kabouterdorp op je pad vinden.

Lees hier meer

Klompenpaden door de verborgen bossen

Ontdek de oude grafheuvels in het Appense veld of ga terug in de tijd op één van de klompenpaden, het Beekweidenpad rondom Voorst en het Klarenbeeksepad rondom Klarenbeek en ontdek zo de verborgen bossen van de IJsselvallei.

Appense dijk

Beleef het mooie landschap rondom de buurtschap Appen. Wandelend over een middeleeuwse dijk langs de Voorsterbeek en over de landgoederen Beekzicht, Ekeby en Klarenbeek maak je kennis met het prachtige buitengebied van de gemeente Voorst. 

Wandel je mee over het spannendste dijkje van Nederland?

Bekijk hier de route

De legende van het Juffersgat

Het Juffersgat is een overblijfsel van het geweld van IJssel en Voorsterbeek. Herhaaldelijk spoelden hier dijken en grote brokken van de dekzandrug weg. Het water vormde zo weidse, diepe kolken die op den duur samenvloeiden tot een reusachtige plas. Een van die kolken die ontstond was het Juffersgat. De naam zou verband houden met een oud volksverhaal. Dit rept over een witte vrouwengestalte met vurige ogen, uitgedost in witte wapperende kleding. Ze laat zich alleen ’s nachts zien en huist in een boom. Verteld werd ook dat naar het Juffersgat een spook is verbannen die de bewoners van de boerderij Keizershof in Voorst de stuipen op het lijf joeg. 
 

Lees hier de legende

Meer beleven - Bekijk hieronder welke gebieden je nog meer kan beleven in Voorst!

Ontdek Voorst

Tussen de Veluwe en de IJssel ligt een van de mooiste gebieden van Nederland. Weidse uiterwaarden, rood-witte koeien in het land, statige boerenhoeven en gezellige dorpjes, en vooral: de rivier die zich door het landschap slingert. Dit is de IJsselvallei!

Authentieke IJssel

De IJssel, een kronkelende rivier met haar uiterwaarden, eeuwenoude dorpjes en Hanzesteden ofwel de ‘Mooiste rivier van Nederland’. Fiets over dijkweggetjes, strijk neer op het terras met uitzicht, proef de (h)eerlijke streekproducten en ervaar het zelf!

Meer over Authentieke IJssel

Verborgen bossen

Tijdens een rustgevende wandeling in de onontdekte bossen van de landgoederen ervaar je de rijke cultuurhistorische geschiedenis van Voorst. Hier maak je kennis met de Veluwse Bandijk, grafheuvels en de legende van het Juffersgat.

Meer over Verborgen bossen

Weidse polder

Uitgestrekte weilanden, boerenakkers en uitstekende kerktorens: dit is de polder! In het noorden van Voorst ervaar je volledige rust. Maak een fietstocht door het weidse landschap en beleef de bijzondere flora en fauna, misschien zie je wel een grutto!

Meer over Weidse polder

Bruisend hart

Heb je zin in een actief uitje, een middagje shoppen of juist een ontspannend dagje uit? In het bruisend hart van de gemeente Voorst vind je naast highlights ook een aantal toeristische pareltjes. Heb jij ze al ontdekt?

Meer over Bruisend hart

Recreatiegebied Bussloo

Glinsterend zwemwater, schone zandstrandjes, sportieve activiteiten en gastvrije horecaondernemers: deze topingrediënten vind je op Bussloo, een prachtige, in het groen gelegen recreatieplas van maar liefst 100 hectare.

Meer over Recreatiegebied Bussloo

Vliegveld Teuge

Hier dompel je je onder in de wereld van de luchtvaart. Vlieg mee met de piloot tijdens een rondvlucht of parachutesprong of blijf op de grond en geniet op het terras van het vliegspektakel. Hier ben je gegarandeerd een dag in de wolken.

Meer over Vliegveld Teuge

Twello Centrum

Voel je thuis in Twello: struin rond in modieuze boetiekjes, leuke cadeauwinkels en ontdek het oudste straatje van Twello. De tijd vliegt tijdens een middagje shoppen in Twello. Dat is geen enkel probleem, parkeren in Twello is gratis!

Meer over Twello Centrum