Activiteiten op Open Monumentendag

Bij veel monumenten is een leuke activiteit, zoals een concert of een rondleiding. De Molukse Bethelkerk viert feestelijk haar 50-jarig jubileum. Verder is er een fietsroute gemaakt langs de opengestelde monumenten in Twello en Wilp. Deze route kan ook met de duofiets gefietst worden. Ook is er een korte wandeling langs de opengestelde monumenten in Twello. Iedereen kan mee wandelen. Aan het einde van deze wandeling is er een gezellige afsluiting met een hapje en een drankje.

Bethel

  Mijn monument is jouw monument 
  Dit jaar wordt tijdens de Open Monumentendag speciale aandacht geschonken aan de relatie tussen het Nederlandse erfgoed en mensen met een migratieachtergrond. Wat is hier een mooier voorbeeld van dan de Molukse Bethelkerk in Twello, het jongste gemeentelijke monument in de gemeente Voorst. De Molukse gemeenschap kwam op dienstbevel naar Nederland met het doel om hier zes maanden te blijven, maar dat bleek anders te lopen. Nu vele jaren later is de Molukse gemeenschap onderdeel van de Twellose gemeenschap en heeft de Molukse kerk de status van Nederlands erfgoed. De kerk viert haar mooie jubileum graag met alle bezoekers op de Open Monumentendag en stelt haar kerkdeuren gastvrij open.

  Lees hier meer

  Erfgoedverhalen

  Dit gebouw is in 1923 gebouwd als lagere school (basisschool). Er was ook een gymnastieklokaal en zelfs een eigen zwembad. Tegenwoordig zit hier de bibliotheek. Zoveel boeken als er staan, zoveel verhalen zijn er te vinden in de bibliotheek. Ook erfgoed draait om verhalen. Het verhaal van een monument maakt het gebouw speciaal. Tijdens de Open Monumentendag ontmoeten erfgoed, culturen, talen en verhalen elkaar in een bijzondere activiteit, waarbij erfgoedverhalen op een persoonlijke manier worden verteld. 

  Lees hier meer

  Museum Zozijn

  De Lathmer heeft een lange en boeiende geschiedenis, die al in de Middeleeuwen begon. Recent is in het landhuis een uniek museum ingericht. Speciaal voor de Open Monumentendag is dit museum Zozijn gratis opengesteld voor het grote publiek. Ook is er een historische wandeling over het terrein en is er een interessante tentoonstelling van de Historische Vereniging Voorst. 

  Lees hier meer

  De Kleine Noordijk

  De eerste steen voor dit prachtige witte landhuis werd in 1856 gelegd door mevrouw Van Marle-Van Wijck. Rondom het huis is een romantisch landschapspark aangelegd met imposante oude bomen, historische bijgebouwen en een zichtlijn naar het landhuis de Grote Noordijk aan de overkant van de weg.

  Gidsen van Stichting Cultuur Kleine Noordijk vertellen je op Open Monumentendag meer over deze prachtige buitenplaats.

  Lees hier meer

  Grote Noordijk

  Dit oude landgoed is vernoemd naar de middeleeuwse buurschap Noordwijk. Het voorvoegsel ‘Grote’ wordt gebruikt ter onderscheid van landgoed de Kleine Noordijk aan de overzijde van de weg.

  In de 17de eeuw stond op deze plek een eenvoudige boerenhoeve. In de eeuwen die volgden breidden diverse eigenaren het boerenbedrijf uit tot een groot landgoed en werd de boerderij uitgebreid en verbouwd tot een welgesteld landhuis. Het landhuis met koetshuis, tuinmanswoning en park wordt in de komende jaren gerestaureerd, hersteld en herbestemd. 

  Op zaterdag 11 september 2021 zijn de beide achterhuizen (Vijverhuis en Melkhuis) van het landhuis opengesteld. Deze gebouwdelen worden gerestaureerd en gereed gemaakt voor een nieuwe bestemming. 
  Met de button Virtueel bezoek hieronder kun je al een kijkje nemen in beide achterhuizen.

  Virtueel bezoek

  Open Monumentendag 2021

  Download hieronder de samenvatting van het programma en zie wat je waar kunt doen op 11 september.

   

  Download programma