3x onze favoriete Klompenpaden in de IJsselvallei

Klompenpaden in de IJsselvallei

In de 1,5-meter maatschappij lijkt iedereen de liefde voor de natuur opnieuw te ontdekken. Wandelen als manier om te ‘reconnecten’, dat klinkt me als een best mooie ontwikkeling. Gelukkig telt Nederland honderden kilometers aan wandelroutes. Een aantal bijzondere routes vind je in en om Voorst in de IJsselvallei. De zogenaamde klompenpaden. Gastblogger Tessa van platform Honeyguide trok haar wandelschoenen aan en ontdekte 3 routes.

Wat zijn Klompenpaden?

Klompenpaden zijn onverharde wandelroutes die voornamelijk te vinden zijn in de prachtige natuur van Utrecht en Gelderland. Deze paden verbinden oude en nieuwe voetpaden met elkaar en nemen je mee langs het lokale boerenleven. Denk aan erven, akkers, weilanden en sloten. Op plekken waar je normaal gesproken niet snel komt. 

  

1. Klompenpad Niebroekerpad
Duur: 3,5 uur
Afstand: 14 kilometer

Deze 3,5-uur durende wandelroute is een van de langere klompenpaden in de IJsselvallei. Langs dit pad is er genoeg rust en ruimte en is voldoende afstand een gegeven. Tijdens de wandeling tel ik veel karakteristieke boerderijen en volg ik de kromming van de IJssel. Het is stil, op het geluid van vogels na en ik houd ervan.

Langs de route groeien veel wilde en eetbare planten. Na ruim 4 uur (ik ben geen snelle wandelaar) heb ik een boeket bij elkaar geplukt. Als je het meeste uit deze route wil halen en als je net zoals ik van wildplukken houdt, doe dan een beetje vooronderzoek om onderweg de meest voorkomende en bekende eetbare planten te spotten. Ook leuk: neem een thermoskan met heet water mee en zet tijdens een rustmoment je eigen vers geplukte kruiden thee.

Praktisch

De route begint in het centrum van het dorpje Nijbroek en neemt je vervolgens mee door het buitengebied van Nijbroek. Klik hier voor meer informatie over de wandelroute.

   

2. Klompenpad Woldermarkerpad
Duur: zo’n 2 uur

Afstand: 7 kilometer

Wanneer je wat minder lang de tijd hebt, maar er toch even tussenuit wilt, is deze wandelroute een echte aanrader. In ongeveer een 1 uur en 45 minuten wandel je op een rustig tempo langs uitgestrekte weilanden en boerenerven. Dit klompenpad is perfect voor een frisse neus tijdens het thuiswerken. Even weg achter de computer en met je voeten in de aarde (of modder, ligt aan het weer). Je kunt ver van je afkijken, waardoor je binnen no time wegdroomt. Wandelen is soms net meditatie. Ik ben onderweg maar even in het gras gaan zitten om naar de schapen te kijken.

Praktisch
Het Woldermarkerpad leidt je langs het buitengebied van Terwolde. De route begint in het centrum van Terwolde, bij de grote kerk. Klik hier voor meer informatie.

  

3. Klompenpad Tuylermarkerpad
Duur: 2,5 uur

Afstand:11 kilometer

Her en der een grazend paard, de geur van vers gemaaid gras en het feit dat je onderweg maar een paar mensen tegenkomt, zorgt ervoor dat dit Klompenpad een plek verdiend in deze top 3. Door het buitengebied van Terwolde wandel ik over zandpaden en historische landweggetjes door het IJssellandschap. Wederom bedenk ik me dat dit gebied een prachtig alternatief is voor de Veluwe. Minder bos, meer uitzicht en een stuk rustiger. Af en toe waan ik me zelfs een beetje alleen op de wereld. En dat is in Nederland toch wel een luxe.

Praktisch
Net zoals de 2e route in dit rijtje begint ook het Tuylermarkerpad in het centrum van Terwolde, bij de grote kerk. Download hier de route van het Tuylermarkerpad.

  

Proef Voorst na het wandelen

Dit zijn mijn favoriete klompenpaden in de prachtige IJsselvallei. Klompen aan, rugzak op en gaan! Na een wandeling kom ik graag bij op het terras van Buitenpost. Bij Buitenpost serveren ze veel huisgemaakte gerechten met  streekproducten. Lokaal en daarom toch nét iets lekkerder als je het mij vraagt.

Soms ga ik op de terugweg ook nog langs bij bijvoorbeeld Boerderij Den Hoek, waar ik melk of yoghurt haal om thuis nog van te genieten. Bij Boerderij De Kolke ben je aan het juiste adres voor onder andere granen, suikerbieten, cranberries en aardappelen uit eigen grond.

Veel wandelplezier!

Liefs,

Tessa
Gastblogger Honeyguide

  


Over Honeyguide

Dit gastblog is geschreven door Honeyguide. Honeyguide stimuleert reizen en vrije tijd met een positieve impact. Nederland kent talloze verborgen parels die allemaal bijdragen aan een mooiere, eerlijkere en duurzamere wereld.

Op Heyhoneyguide.com brengen honeyguides zoals Tessa deze plekken en belevenissen onder de aandacht. Met behulp van de duurzame doelen van de VN maakt Honeyguide het gemakkelijk een bewuste keuze te maken. Bezoek Heyhoneyguide.com voor tips van honeyguides over hun favoriete slowspots in Nederland en ga op vakantie in eigen land.

Weet jij altijd alle unieke plekken te vinden, van de gebaande paden? Deel jouw tips en word zelf ook een honeyguide.

Ontdek alle klompenpaden - in de gemeente Voorst